15 iul. 2022 | 15:49

Demisie Mario Draghi. Se anunță alegeri anticipate în Italia

ULTIMA ORĂ
Demisie Mario Draghi. Se anunță alegeri anticipate în Italia

Premierul italian Mario Draghi și-a prezentat, joi, demisia din fruntea guvernului, după ce partenerul de coaliție populist 5 Stele și-a retras sprijinul într-un vot de încredere. Fostul șef al Băncii Centrale Europene a condus un guvern de unitate din februarie 2021. Într-o declarație, prim-ministrul a spus că pactul de încredere, care a susținut guvernul de unitate, a dispărut. Președintele Sergio Mattarella a refuzat, însă, să-i accepte plecarea.

Premierul italian Mario Draghi a demisionat

Update ora 15.42. După ce premierul Mario Draghi și-a prezentat demisia, în Italia s-ar putea organiza alegeri anticipate, pentru a depăși impasul politic, au anunțat oficiali guvernamentali.

„Dacă unitatea nu poate reveni rapid, singura alternativă ar fi convocarea de alegeri în toamnă”, a spus ministrul de Externe, Luigi Di Maio, avertizând că un vot anticipat ar fi bine primit de Rusia, dar ar afecta economia Italiei.

Știrea inițială: Mattarella l-a numit pe Draghi să conducă redresarea Italiei după pandemia de coronavirus și să salveze țara de instabilitatea endemică. Președintele i-a cerut acum premierului demisionar să se adreseze parlamentului, pentru a oferi o imagine clară a situației politice. Efectul intervenției liderului de la Roma nu este pe deplin clar. Mario Draghi este de așteptat să meargă în parlament, miercurea viitoare, și cu sprijin suficient ar putea rămâne în funcție.

Președintele Sergio Mattarella l-a îndemnat să se răzgândească

Președintele Italiei nu accceptă demisia premierului Mario Draghi. Fostul președinte al Băncii Centrale Europene (BCE) a anunțat, joi, că pleacă de la guvernare după ce Mișcarea 5 Stele, un partid de coaliție, nu l-a susținut la un vot de încredere privind planul său de combatere a creșterii prețurilor.

Draghi a mers la Palatul Quirinale din Roma, pentru a se întâlni cu președintele Italiei și a-și prezenta demisia, dar Sergio Mattarella, arbitrul suprem în politica italiană, l-a îndemnat să se răzgândească. Fiind al șaselea prim-ministru al Italiei în ultimul deceniu, Mario Draghi a fost lăudat pentru că a ajutat țara să treacă peste criza pandemică și a contribuit la creșterea influenței Romei pe scena internațională.

Pactul de încredere nu mai există

Prim-ministrul demisionar i-a făcut o vizită președintelui Mattarella și, după ce a reflectat asupra viitorului său, și-a anunțat plecarea:„Voturile de astăzi în Parlament sunt foarte semnificative din punct de vedere politic. Majoritatea de unitate națională, care a susținut acest guvern încă de la crearea sa, nu mai există”. După ce s-a adresat miniștrilor, s-a întors la palatul Quirinale, pentru a-și prezenta demisia președintelui. Evitând camerele jurnaliștilor, nu a folosit ușa principală, notează BBC.

Guvernul de la Roma, în pericol

Alegerile erau deja programate la începutul lui 2023 și, dacă guvernul italian se prăbușește, este probabil să aibă loc un vot în această toamnă. Mai multe partide de dreapta sunt dornice de alegeri anticipate, dar o perioadă de incertitudine politică va pune în pericol eforturile Italiei de a aborda criza energetică și de a adopta bugetul de anul viitor.