MApN anunță că suspendă activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR

MApN anunță că suspendă activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că activităţile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR au fost suspendate începând de vineri. Măsura a fost luată în vederea îmbunătăţirii siguranţei aeronautice, ținând cont de incidenţa considerabilă a evenimentelor şi accidentelor de aviaţie înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, care s-au soldat cu multiple victime și aeronave avariate sau distruse.

MApN anunță suspendarea activităților de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR

Activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost suspendate, începând de vineri, 15 aprilie, prin ordin al şefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, anunță MApN.

Măsura a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR (soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse), în scopul îmbunătățirii siguranței aeronautice și pentru prevenirea producerii evenimentelor și accidentelor de aviație prin reducerea riscurilor asociate defecțiunilor tehnice, transmite Ministerul Apărării.

Forţele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, în perioada suspendării activităţilor de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR.

Totodată, sistemele de apărare cu baza la sol din dotare vor executa misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă națională, precum și în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană și Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System).

Citește și: Ministrul rus al Apărării ar fi suferit un atac de cord. Serghei Șoigu ar fi conectat la aparate în prezent

Un avion MiG 21 LanceR s-a prăbușit în zona localității Cogealac

Reamintim că pe 2 martie, la ora 20:00, o aeronavă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriană, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20:03 a dispărut de pe radar. Aeronava s-a prăbușit în zona localității Cogealac.

MApN a mai precizat că au fost, de asemenea, dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziţionării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor constitui încă două escadrile în perioada următoare. Proiectul legislativ care prevede aprobarea acestei achiziții a parcurs etapa de transparenţă legislativă, aflându-se acum în circuitul de avizare. Ulterior, acesta va fi prezentat Parlamentului, se mai arată în comunicat.

Ministerul Apărării a evidențiat că resursa disponibilă a aeronavelor din cadrul celor trei escadrile de avioane multirol F-16, care vor fi operate de Forţele Aeriene, asigură operarea lor pentru o perioadă de minim 10 ani.

Citește și: