Maia Sandu anunță că Moldova vrea să cumpere gaz din România. Iohannis: „Suntem primul partener comercial al Moldovei”

Maia Sandu anunță că Moldova vrea să cumpere gaz din România. Iohannis: „Suntem primul partener comercial al Moldovei”

Maia Sandu se află în vizită în România. Președintele Republicii Moldova a avut o întâlnire cu șeful statului român, Klaus Iohannis. Liderul moldovean a explicat că Moldova își propune să cumpere gaze din România. Klaus Iohannis subliniat importanța parteneriatului pe care România îl are cu vecinii de la est. El a anunțat că țara noastră este primul partener comercial al Moldovei.

Maia Sandu: „Moldova cumpără gaz din România”

Maia Sandu a reiterat importanța pe care relația dintre Moldova și România o are, mai ales în contextul invaziei ruse în Ucraina. Totodată, ea a vorbit despre modul în care efectele războiului pot fi mai puțin resimțite de cetățenii moldoveni, vorbind despre statutul de candidat al Moldovei la UE.

„Relația noastră e cu atât mai importantă, având în vedere contextul regional, context generat de război. Am discutat despre modalitățile în care efectele războiului pot fi resimțite cât mai puțin de cetățenii R. Moldova. (…) Obținerea candidaturii R. Moldova la UE e o reușită, pentru care și România a luptat”, a spus Klaus Iohannis, de față cu Maia Sandu.

„Vă asigur doamnă președinte că o să continuăm să sprijinim Moldova.

România a sprijinit aciv măsurile economice pentru o serie de produse sau acordul de facilități de mărfuri. Am abordat în discuții, evident, securitatea energetică a R. Moldova. Moldova e vulnerabilă în acest domeniu, iar populația resimte efectele.

Am discutat despre posibilitățile gazoductului Iași-Ungheni. Pe lângă asta, interconectarea rețelelor are o importanță strategică. O să facem pași în acest sens.

România o să ofere sprijin direct Moldovei”, a spus președintele României, Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: „România, primul partener comercial al Moldovei”

Maia Sandu a anunțat că Republica Moldova vrea să cumpere gaze din România, având în vedere că țara plătește cel mai mare preț raportat la venit din Europa la energie.

”Vrem să cumpărăm gaze din România, e nevoie ca acest lucru să fie posibil cât de curând. E critic ca oamenii noștri să nu înghețe la iarnă și pentru a menține stabilitatea socială”, a declarat vineri Maia Sandu.

”Plătim cel mai mare preț raportat la venit din Europa la energie. Pentru gaze naturale plătim deja un preț dublu față de cel din România. Republica Moldova depune eforturi pentru a reduce consumul de energie, vrem să înlocuim la iarnă gazele cu păcură, cărbune sau lemne”, a mai spus președinta Moldovei.

Klaus Iohannis a vorbit despre importanța interconectării rețelelor de energie electrică din România și Republica Moldova.

„Am discutat despre rolul foarte important și potențialul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău ca element esențial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova. În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la rețeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea rețelelor de energie electrică din România și Republica Moldova are o relevanță strategică evidentă și am convenit să facem pași decisivi în această direcție”.