Klaus Iohannis a vorbit, la summit-ul UE, despre aderarea Ucrainei și Moldovei la blocul comunitar

Klaus Iohannis a vorbit, la summit-ul UE, despre aderarea Ucrainei și Moldovei la blocul comunitar

Președintele Klaus Iohannis participă joi și vineri, la Bruxelles, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană și din Balcanii de Vest, la Consiliul European și la Summitul extins al Euro. Cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei vor fi discutate în cadrul Consiliului European.

Iohannis participa la summit-ul UE

Reuniunea liderilor Uniunii Europene și ai Balcanilor de Vest este o oportunitate pentru a reafirma sprijinul liderilor Uniunii Europene pentru ancorarea europeană a Balcanilor de Vest și pentru avansarea și consolidarea procesului de extindere pe baza criteriilor stabilite, potrivit unui comunicat prezidențial.

Totodată, reuniunea va fi dedicată unui schimb de opinii cu partenerii din regiune pentru a identifica modalități concrete de stimulare a proceselor de reformă și de consolidare a cooperării în domenii-cheie de interes comun, în vederea întăririi rezilienței.

Șeful statului a vorbit despre importanța acordării statutului de candidate Moldovei, Georgiei și Ucrainei la UE.

„Avem câteva teme, dar una din ele e de importanță deosebită: solicitările de a deveni state membre ale Ucrainei, Moldovei și Georgiei.

Comisia Europeană a emis recomandare ca Ucraina și Moldova să primească statut de candidat și Georgia să primească un statut care să sprijine statulul de candidat. Voi exprima astăzi punctul de vedere al României, care e unul foarte clar. Punctul de vedere al Comisiei e unul corect”, a declarat Klaus Iohannis.

Agenda Consiliului European, care va avea loc joi și vineri, va include o dezbatere strategică privind definirea relațiilor Uniunii Europene cu cei mai apropiați parteneri ai Europei, situația din Ucraina, evoluțiile în materie de securitate și sprijinul Uniunii Europene privind aderarea la Uniunea Europeană a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, în contextul publicării la 17 iunie a avizelor Comisiei Europene, precum și rezultatele Conferinței privind viitorul Europei și etapele următoare.

Comisia Europeană recomandă satutul de țări candidate pentru Moldova și Ucraina

Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țară candidată, cu condiția continuării reformelor.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la liderii europeni să „se ridice la înălțimea evenimentului”, acordând Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la UE pentru summitul CE.

„Depinde acum de Consiliul European să ia o decizie și să se ridice la înălțimea responsabilității sale istorice”, a declarat von der Leyen în fața Parlamentului European în cadrul unei mini-sesiuni la Bruxelles.

Summitul extins al euro va aborda situația economică din Uniune și evoluțiile din Uniunea Bancară și de pe piețele de capital.

 

 

Citește și: