Republica Moldova, pe un butoi de pulbere. Separatiștii pro-ruși din Transnistria pun bețe în roate autorităților de la Chișinău

Republica Moldova, pe un butoi de pulbere. Separatiștii pro-ruși din Transnistria pun bețe în roate autorităților de la Chișinău

Războiul din Ucraina vine efecte negative și pentru vecinii de la graniță. Tenisunile au crescut la cote alarmante în Transnistria, din cauza bombardamentelor din Donbas. Autoritățile molodvene spun că există acțiuni provocatoare care au ca scop destabilizarea întregii zone.

Provocări violente în Transnistria. Ce spune guvernul Republicii Moldova

De altfel Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova,  a declarat că nu poate să arate cu degetul un vinovat sigur, însă că recentele explozii au avut loc ca urmare a războiului din Ucraina.

Totuși, minsitrul de externe din Moldova spune că acțiunile desfășurate de separatiști sunt ca răspuns la dorința fostei Basarabii spre vest pentru a se alătura Uniunii Europene.

„Vrem să rezolvăm conflictul din Tranisnistria prin dialog pașnic și prin diplomație. Ce vedem este o majoritate absolută a cetățenilor din
regiunea transnistreană care nu vor să trăiască într-o zonă de război și care își doresc pacea, însă sunt forțe în interior care vor să alimenteze destabilizarea.

Sunt limitate, însă vor să joace jocuri, să ridice tensiunile, să provoace, să facă populația Transnistriei isterică și să inducă frică în populația Moldovei. Sunt forțe interne care vor să destabilizeze regiunea și să aducă războiul mai aproape de casele noastre.

Lucrăm pentru a ne asigura că aceste lucruri nu se întâmplă”, a declarat Nicu Popescu, într-un interviu pentru Reuters.

SUA, anunț cu privire la planurile Rusiei pentru Moldova

Totuși, oficialii americani dau asigurări că Republica Moldova nu este ținta rușilor, iar acțiunile pe care aceștia le au în Donbas nu se vor amplifica.

„Ambasadorul Logsdon a găzduit o reuniune informală pentru cetățenii Statelor Unite în Republica Moldova marți. Ambasadorul a celebrat eforturile companiilor americane și organizațiilor caritabile în Moldova și a discutat oportunitățile pentru aprofundarea relației între popoarele celor două țări.

El a subliniat că Ambasada Statelor Unite la Chișinău dispune de personal complet și funcționează și s-a angajat să continue să ofere cetățenilor Statelor Unite informații oportune și corecte în ceea ce privește situația de securitate”, spune Ambasada SUA în Republica Moldova.

Citește și: Războiul din Ucraina nu e nici pe departe la final. Zeleski anunță noi măsuri pentru o lungă fază de război

 

 

Citește și: