MAE, declarații privind gestionarea situației din Transnistria de către Moldova

MAE, declarații privind gestionarea situației din Transnistria de către Moldova

Bogdan Aurescu a venit cu un mesaj-fulger pentru Republica Moldova, după incidentele petrecute în ultimele zile în Transnistria. Ministrul de Externe dă asigurări și spune că țara noastră susține întru totul apelul lansat de Maia Sandu ce îndeamnă la calm și responsabilitate, după atacurile din Transnistria și sprijină de asemenea „eforturile autorităților de la Chișinău de a gestiona aceste evoluții în mod responsabil, transparent și echilibrat”.

Ministrul de Externe, mesaj pentru Maia Sandu după incidentele de la Tiraspol

„Ministerul Afacerilor Externe al României a luat notă cu preocupare de cele câteva incidente înregistrate recent, în circumstanțe încă neclare, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

MAE român apreciază că, în actualul context, este necesară abordarea cu reținere și prudență a situației, clarificarea neîntârziată a circumstanțelor acesteia, precum și evitarea angajării în orice eventuale provocări. Din această perspectivă, MAE exprimă sprijinul deplin pentru apelul la calm și responsabilitate al Președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, precum și pentru eforturile autorităților de la Chișinău de a gestiona aceste evoluții în mod responsabil, transparent și echilibrat. Încercările de escaladare artificială, nejustificată a tensiunilor nu contribuie la menținerea unui climat predictibil și stabil și nu sunt în interesul locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, mai ales în actualul context regional de securitate.

Pe un plan mai larg, MAE al României reafirmă susținerea pentru soluționarea politică a problemei transnistrene cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, și fără afectarea orientării sale pro-europene”, arată un comunicat de presă am Ministerului de Externe.

Autoritățile din Transnistria au declarat că au avut loc două explozii marți dimineață în orașul Maiak din regiunea Grigoriopol, anunță publicația Deschide.md de la Chișinău. Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova a reacționat rapid și a declarat că monitorizează situația din regiunea transnistreană.

De altfel, a avut loc o alertă în Tiraspol, chiar în a doua zi de Paște. O explozie uriașă a avut loc chiar în clădirea Ministerului Securității din Transnistria.

”Au fost sparte geamurile etajelor superioare. Din clădire iese fum. Teritoriul din preajmă este încercuit de poliție. La fața locului se află un grup de investigații operative, geniști, pompieri, medici și specialiștii serviciilor situații excepționale. Potrivit informațiilor preliminare, atacul a fost efectuat cu aruncătoare de grenade. Nicio persoană nu a avut de suferit”, anunță serviciul de presă al MGB.

Citește și:
Etichete: