Rusia susține că vrea o soluție pașnică privind regiunea Transnistria

Rusia susține că vrea o soluție pașnică privind regiunea Transnistria

Kremlinul vorbește despre situația seperatiștilor din Tranistria. Reprezentanții de la Moscova vor o înțelegere pașnică a situației din regiunea separatistă a Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut chiar de vicepremierul de externe rus Andrei Rudenko, potrivit Interfax.

Ce se va întâmpla cu separatiștii din Transnistria. Moscova a venit cu anunțul de ultimă oră

Pe de altă parte, comandantul adjunct al districtului militar central rus a susținut că după ce Kremlinul va avea control total asupra regiunilor din sudul Ucrainei va da posiblitatea intrării în Transnistria.

Pe de altă parte, guvernantul rus de Externe dezminte informațiile privind un referendum asupra secesiunii regiunii Herson din sudul Ucrainei.

„Nu am auzit nimic despre asta”, a răspuns viceministrul de externe Andrei Rudenko, la întrebările formulate de jurnalişti.

Informațiile cu privire la orgoniarea unui referendum în acest sens, cum a fost și în Crimeea, în anul 2014 sau referitoare cu republicile separatiste din Donbas, s-au înmulțit foarte mult, în ultima perioadă.

De altfel, Rudenko a declarată că o întrevedere între ministrul rus de externe și omologul său din Uccraina nu este prevăzută, cel puțin în viitorul apropriat.

Totodată, o altă întâlnire între delegațiile Rusiei și Ucrainei cu privire la un acord de pace va fi făcută abia atunci când se vor face ”progrese substanțiale”.

Serghei Lavrov a declarat chiar înainte de Paște, că negocierile „au ajuns într-un impas”, având în vedere Kremlinul nu a primit niciun răspuns la documentul cu cele mai recente revendicări de pace pe care l-a înmânat Ucrainei.

Ministrul rus de Externe a spus vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că „în acest moment, negocierile sunt într-un impas, deoarece o altă propunere pe care am transmis-o negociatorilor ucraineni în urmă cu aproximativ cinci zile, care a fost întocmită luând în considerare comentariile lor, rămâne fără răspuns”.

Oficialul rus, a mai spus, totodată, că declaraţiile recente ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi ale consilierilor săi sugerează că „nu au deloc nevoie de aceste negocieri, ci îşi suportă destinul”.

Vladimir Medinski, consilierul lui Putin şi principalul negociator al delegaţiei ruse în negocierile cu Ucraina, a confirmat informaţiile care precizau că a purtat câteva conversaţii îndelungate, vineri, cu şeful delegaţiei ucrainene.

Medinski nu a oferit, însă, niciun detaliu cu privire la temele de discuţie şi nu a spus dacă a avut loc vreun progres între cele două părţi.

Citește și: