Lukashenko exclude posibilitatea ca Belarus să devină parte din Rusia: „Nu suntem proști în relația cu Putin”

Lukashenko exclude posibilitatea ca Belarus să devină parte din Rusia: „Nu suntem proști în relația cu Putin”

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a exclus posibilitatea ca Belarus să devină parte a Rusiei, spunând că ”Nu suntem proşti în relaţia cu Putin încât să folosim vechile metode”. Astfel că Belarus e izolat internațional și dependent financiar de Rusia.

Belarus nu o să devină parte din Rusia

„Nu suntem atât de proști în relația cu președintele rus Vladimir Putin încât să folosim vechile metode. Noi construim o astfel de unitate între două state independente, încât oamenii vor învăța de la noi”, a declarat el în orașul rus din extremul est. de la Vladivostok miercuri, potrivit agenţiei de ştiri de stat din Bela.

Putin a fost acuzat în repetate rânduri că vrea să reconstruiască Uniunea Sovietică, care s-a prăbușit în urmă cu 30 de ani. El respinge această afirmație. Mulți oameni din cele două țări, care construiesc deja o uniune, se tem, de asemenea, că Rusia ar putea anexa Belarus, care este complet dependentă de aceasta din punct de vedere economic.

Lukașenko se află în prezent în Orientul Îndepărtat al Rusiei, pe coasta Pacificului, la invitația lui Putin. Belarus este un susținător important al Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.

Spre deosebire de Lukașenko, observatorii politici internaționali consideră că posibilitatea ca Belarus să se alăture Rusiei este destul de reală. De la disputatele alegeri prezidențiale din 2020, în care Lukașenko s-a declarat câștigător fără recunoaștere în Occident, Minsk a devenit din ce în ce mai dependent de Moscova.

Belarus este acum aproape complet izolat pe plan internațional și financiar, dar și militar, dependent de Rusia.

Putin spune că discuțiile cu Ucraina sunt într-o „fundătură”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că negocierile de pace cu Ucraina au ajuns într-o „fundătură”.

„Acum, cerințele de securitate sunt un lucru, iar problemele de reglementare a relațiilor din Crimeea, Sevastopol și Donbas sunt scoase din domeniul de aplicare al acestor acorduri. Adică, am revenit din nou la o situație fără fund pentru noi înșine și pentru noi toți”, a adăugat el, vorbind alături de omologul său din Belarus, Alexander Lukașenko, la o conferință de presă, conform CNN.

Putin a promis că „nu va opri operațiunile militare” în Ucraina până când Moscova va reuși. Liderul rus a respins, de asemenea, rapoartele despre atrocitățile din orașul ucrainean Bucha ca fiind „false” și le-a comparat cu rapoartele „false” despre utilizarea armelor chimice în Siria de către regimul Assad.

„Au fost provocări în Siria, când a fost plantată folosirea armelor chimice de către guvernul Assad. Apoi s-a dovedit că era fals, același fals este și în Bucha”, a spus el.

CNN a văzut direct o groapă comună în timp ce se afla la pământ în suburbia Kievului, iar cel puțin 20 de cadavre au fost văzute pe o singură stradă.

Citește și: