12 apr. 2022 | 11:37

Întâlnire între Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko, președintele Belarusului. Cei doi vor discuta despre război și sancțiunile impuse Rusiei

ULTIMA ORĂ
Întâlnire între Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko, președintele Belarusului. Cei doi vor discuta despre război și sancțiunile impuse Rusiei

Preşedinţii Rusiei şi Belarusului, Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko, se întâlnesc marţi pentru a discuta despre războiul din Ucraina, dar și despre sancțiunile impuse de Occident ambelor țări. De când a început „operațiunea militară specială“ în țara pro-europeană, Rusia a masat zeci de mii de soldaţi de la graniţa cu Belarus. Mai multe detalii, în continuare.

Întâlnire între președinții Rusiei și Belarusului

Președintele rus, Vladimir Putin, și președintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, se întâlnesc marţi, în estul Rusiei, pentru a discuta despre desfăşurarea războiului din Ucraina, precum și despre sancțiunile impuse de liderii occidentali celor două țări.

De la începutul conflictului militar în Ucraina, Rusia a trimis zeci de soldați la granița cu Belarus. Președintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a insistat că țara sa trebuie să aibă o implicare în negocierile pentru soluţionarea conflictului din Ucraina, menționând că Belarus a fost calificată nedrept ca fiind „complice al agresorului“.

Săptămâna trecută, joi, preşedintele Republicii Belarus, principalul aliat al Rusiei, a cerut ca țara pe care o conduce să ia parte la negocierile asupra „războiului din Ucraina“, folosind termenul a cărui utilizare a fost interzisă de Moscova.

Rusia insistă să numească războiul din țara vecină drept o „operațiune militară specială“, fapt pentru care a interzis, în special mass-media, utilizarea termenilor „război“ sau „invazie“, sub ameninţarea unor pedepse grele cu închisoarea.

Citește și: Zelenski, pregătit de negocieri cu Putin: „Nu sunt un erou, dar sunt gata să îmi dau viața pentru țara mea“

Occidentul a inclus Belarusul în sancţiunile impuse Rusiei

Vizibil deranjat de faptul că nu participă la negocierile în curs între Moscova şi Kiev, Lukaşenko, care a permis utilizarea teritoriului ţării sale de către armata rusă, a declarat că trebuie să fie asociat acestui proces.

„Considerăm acesta un război care e chiar la uşa ţării noastre. Şi el (războiul – n.red.) are efecte serioase asupra situaţiei din Belarus. De aceea, nu trebuie să existe acorduri pe la spatele Republicii Belarus“, a declarat preşedintele belarus, în timpul unei reuniuni a consiliului său de securitate.

Potrivit afirmațiilor lui Aleksandr Lukaşenko, Moscova „înțelege“ această poziție, dar nu și Occidentul, care nu întreţine aproape nicio relaţie cu Minskul, din cauza reprimării interne masive a opoziţiei, orchestrării crizei migrației din iarna trecută, şi a alianţei sale cu Rusia.

Uniunea Europeană, SUA și alții au decis să includă şi Belarusul în sancţiunile impuse Rusiei.

Lukaşenko a ajuns în această dimineață în regiunea Amur din estul Rusiei, unde îl va întâlni pe Vladimir Putin, la cosmodromul Vostocni.