Zelenski, ironii la adresa lui Vladimir Putin: „Planul vostru era să vă ucideți zeci de mii de soldați?”

Zelenski, ironii la adresa lui Vladimir Putin: „Planul vostru era să vă ucideți zeci de mii de soldați?”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a batjocorit afirmațiile omologul său rus Vladimir Putin, care a spus că războiul va continua conform „planului”, întrebând cum ar fi putut fi aprobat un plan care a dus la moartea a zeci de mii de militari într-o lună. Vorbind de la Kiev într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, Zelenski a repetat și apelurile către Occident ca să intervină acum și să prevină folosirea armelor chimice pe pământul ucrainean.

Vladimir Putin, ironizat de Volodimir Zelenski

Adresa, postată miercuri dimineață devreme în Ucraina, l-a văzut pe acesta să abordeze sugestia lui Putin cu o zi înainte că Rusia își va atinge toate obiectivele „nobile” și „în mod ritmic și calm” va continua ceea ce el numește o operațiune specială.

Moscova a declarat, pe 25 martie, cea mai recentă actualizare a sa, conform căreia 1.351 de soldați au fost uciși de la începutul campaniei. Ucraina spune că numărul real este mai aproape de 20.000.

„În Rusia s-a spus încă o dată că așa-numita „operațiune specială” a lor se presupune că decurge conform planului. Dar, să fiu sincer, nimeni din lume nu înțelege cum ar putea apărea un astfel de plan. Cum s-a putut realiza un plan care prevede moartea a zeci de mii de proprii soldați într-o lună de război? Cine ar putea aproba un astfel de plan?”, a spus Zelenski într-un adresa video.

Zelenski a întrebat câți soldați ruși morți ar fi acceptabili pentru Putin, oferind o gamă de la zeci de mii la sute de mii. Moscova a pierdut mai mulți oameni în 48 de zile de la începutul războiului decât în războiul afgan de 10 ani, din 1979 până în 1989, a spus el.

Zelenski a spus că, în timp ce unii și-au luat joc de ruși, de eșecurile lor în teren și de tehnologia inferioară, adversarii lor nu erau toți fără speranță.

„Trebuie să înțelegem că nu toate tancurile rusești sunt blocate în câmpuri, nu toți soldații inamici pur și simplu fug de pe câmpul de luptă și nu toți sunt recruți care nu știu să țină armele în mod corespunzător. Asta nu înseamnă că ar trebui să ne fie frică de ei. Asta înseamnă că nu trebuie să diminuăm realizările luptătorilor noștri, ale armatei noastre”, a spus el.

Zelenski a abordat, de asemenea, utilizarea raportată a armelor chimice împotriva trupelor din orașul Mariupol din sud. Rapoartele de luni au spus că o dronă rusă a aruncat o substanță necunoscută asupra trupelor și civililor ucraineni din oraș.

Iar secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a declarat ieri că țara sa a obținut informații „credibile” care sugerau că Rusia ar putea „utiliza o varietate de agenți de control al revoltelor, inclusiv gaze lacrimogene amestecate cu agenți chimici” pentru a curăța trupele ucrainene rămase din oraș.

În această dimineață, Zelnski a spus că până acum s-a dovedit imposibil de a spune cu certitudine dacă forțele ruse au folosit arme chimice în Mariupol, observând că anchetatorii nu au reușit să efectueze o investigație adecvată în orașul asediat. Dar el a cerut Occidentului să acționeze indiferent, spunând că dacă așteaptă dovezi ar fi prea târziu.

„Luăm cu mare atenție rapoartele de ieri despre utilizarea unui proiectil cu o substanță otrăvitoare în Mariupol împotriva apărătorilor orașului. Încă nu se pot trage concluzii de 100% despre ce fel de substanță a fost, evident că este imposibil să se efectueze o investigație completă și o analiză completă în orașul asediat.

Cu toate acestea, având în vedere amenințările repetate ale propagandiștilor ruși de a folosi arme chimice împotriva apărătorilor lui Mariupol și utilizarea repetată de către armata rusă a munițiilor cu fosfor în Ucraina, de exemplu, lumea trebuie să răspundă acum. Răspundeți preventiv. Pentru că după folosirea armelor de distrugere în masă, orice răspuns nu va schimba nimic și va arăta doar ca o umilire pentru lumea democratică”, a spus Zelenski, potrivit Daily Mail.

Discursul președintelui a venit după ce Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a declarat marți că este „îngrijorată” de acuzațiile conform cărora armele chimice ar fi fost folosite în Mariupol, un oraș port strategic asediat de forțele ruse în estul Ucrainei și scena de lupte grele.

Citește și: