04 nov. 2022 | 17:10

Lovitură dură pentru românii cu pensii mici: creșterea promisă de Guvern, praf în ochi?

ACTUALITATE
Lovitură dură pentru românii cu pensii mici: creșterea promisă de Guvern, praf în ochi?

Partidele din cadrul coaliției de guvernare par a se duela în procente, pe tema majorării pensiilor.

Au început să se aventureze în a înainta cifre din ce în ce mai ambițioase, pe care spun că doresc să le aplice pensionarilor români.

Dacă, inițial, se vorbea despre o posibilă creștere a pensiilor de la 1 ianuarie 2023 cu maximum 10%, astăzi social-democrații cer majorarea veniturilor vârstnicilor României cu 15%.

Vestea care-i va îngenunchea pe românii cu pensii sub 1.500 sau 2.000 de lei

Din nefericire, chiar și dacă se va decide o majorare cu 15%, românii cu pensii mici nu vor prea resimți că trăiesc mai bine. De ce? Fiindcă 15% din 1.500 de lei nu aduce în buzunar o sumă considerabilă, care să aducă un plus de calitate traiului de zi cu zi.

În schimb, dacă deja pensionarul are un venit de 10.000 sau 20.000 de lei pe lună, așa cum există beneficiari, atunci el într-adevăr va primi o majorare uriașă și va simți creșterea în portofel.

„Aproape am încheiat cu pensiile speciale și cu legea pensiilor speciale, să vedem și de acolo de buffer avem de compensări și măriri de pensii. Îmi mențin părerea: pensiile nu trebuie mărite în mod egal la toată lumea.

Nu pot compara o pensie de 20.000 cu o pensie sub 2000 de lei. (…) Într-un moment de criză pe care o plătește toată lumea, indiferent de culoarea noastră politică, indiferent de familiile noastre politice, trebuie să fim solidari cu cei care trec cel mai greu de această perioadă.

E un principiu corect pe care l-am spus (…) Sper să ajungem la o mărire de 15%, care înseamnă vreo 16,5 miliarde. Se pleacă de la un minim la un maxim”, a transmis liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Politicianul recunoaște faptul că o majorare procentuală îi avantajează pe unii pensionari mai mult decât pe alții.

„Cel cu o pensie de 1.500 de lei va lua 200 de lei în plus, iar cel cu 18.000 va lua 2.700. (…) Eu cred că nu este corect să avem această abordare, mai ales în această perioadă. Dacă mai trăia Ceaușescu presupun că așa făcea, dar nu mai trăiește”, a mai spus liderul PSD.

Despre majorarea pensiilor, dar și a salariului minim, a vorbit zilele acestea și premierul Nicolae Ciucă. Oficialul spune, la fel ca liderul PSD, că decizia finală încă nu s-a luat, dar se va dezbate în curând.

„Sigur, ne dorim ca salariul minim să crească şi de fiecare dată când am avut această posibilitate am şi discutat şi despre salarii şi despre pensii, reprezintă obiectivul nostru, astfel încât să-i sprijinim pe oameni să nu suporte întreaga povară a tot ceea ce înseamnă creşterea preţurilor şi, bineînţeles, efectele pe care le produce inflaţia, doar că, până în acest moment, până când nu vom avea o analiză pe buget, pe cifrele concrete, nu doresc să fac niciun fel de referire la cuantumul cu care va creşte salariul minim. Valoarea va depinde de cifrele care sunt reflectate în proiectul de buget”, a declarat prinul ministru.