02 nov. 2022 | 13:21

Se întâmplă cu salariul minim în România, cu pensiile: este inevitabil, anunțul de la Guvern pentru toți românii

ACTUALITATE
Se întâmplă cu salariul minim în România, cu pensiile: este inevitabil, anunțul de la Guvern pentru toți românii

Premierul Nicolae Ciucă anunță schimbări majore în privința banilor pensionarilor români, dar și asupra salariului minim pe economie.

Trăim vremuri în care costul traiului este foarte piperat. Cu o inflație de aproape 16%, e tot mai dificil pentru oameni să-și acopere cheltuielile de zi cu zi, mai ales când vine vorba despre plata facturilor și a hranei.

Cea mai grea situație o întâmpină angajații români plătiți cu salariul minim pe economie. La nivelul întregii țări, aproximativ 1,9 milioane de cetățeni se află în această situație, nevoiți fiind să se descurce cu puțin peste 1.500 de lei, o lună de zile.

Pentru acești români vor veni vremuri mai bune, ne promit guvernanții, care anunță majorarea salariului minim. Totuși, încă nu s-a stabilit suma pe care oamenii o vor primi în plus. Premierul Nicolae Ciucă susține că urmează să se ia o decizie, dar după ce se vor face calcule și analize.

S-a luat decizia. Guvernul a hotărât ce se întâmplă cu salariul minim, dar și cu banii pensionarilor, după o viață de muncă

„Sigur, ne dorim ca salariul minim să crească şi de fiecare dată când am avut această posibilitate am şi discutat şi despre salarii şi despre pensii, reprezintă obiectivul nostru, astfel încât să-i sprijinim pe oameni să nu suporte întreaga povară a tot ceea ce înseamnă creşterea preţurilor şi, bineînţeles, efectele pe care le produce inflaţia, doar că, până în acest moment, până când nu vom avea o analiză pe buget, pe cifrele concrete, nu doresc să fac niciun fel de referire la cuantumul cu care va creşte salariul minim. Valoarea va depinde de cifrele care sunt reflectate în proiectul de buget”, a declarat Ciucă.

De asemenea, urmează modificări importante și pentru pensionari. Mulți dintre seniorii noștri sunt în acest moment la limita de jos a sărăciei, din cauză că, după o viață de muncă, sunt remunerați cu pensii extrem de mici.

De altfel, în sistemul de pensii există încă multe inechități. În timp ce milioane de români de-abia își duc traiul de la o lună la alta, alții beneficiază de foarte mulți bani, poate chiar peste nivelul salariului pe care l-au avut în perioada în care erau activi în câmpul muncii.

Prin urmare, ne spune premierul, trebuie efectuate corecții bugetare, ca pensiile să nu fie mai mari decât salariile.

„Este foarte clar că trebuie să ne asumăm ca prin această ordonanţă să producem acele corecţii de disciplină financiară, astfel încât pensiile să nu fie mai mari decât salariul, iar inclusiv partea de criteriu de vârstă care a produs o anumită temere în sistem este una care se va produce într-o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens.

Ca atare, fiecare dintre noi, când ajungem la o anumită vârstă, indiferent unde ne desfăşurăm activitatea, ajungem la un anumit nivel de înţelepciune profesională şi atunci avem această datorie, cel puţin de conştiinţă personală, astfel încât să dăm înapoi unui sistem care ne-a format şi de la care am beneficiat de tot ceea ce am realizat în viaţă minimum de cunoştinţe profesionale.

Şi chestiunea aceasta este foarte simplă într-un sistem, indiferent că este civil sau militar, pentru că trebuie să lăsăm după noi o moştenire. Moştenirea nu poţi s-o laşi decât împărtăşind cu cei care fac parte din generaţia care urmează să ne ia locul mâine sau poimâine”, a mai declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.