În timp ce aproape 4 milioane de români se chinuie să supraviețuiască cu pensii mici, privilegiații au pensii speciale enorme. Indiferent că vorbim de parlamentari, sau cadre MApN, sumele primite sunt de ordinul a zecilor de mii. Dacă privim contextual acest aspect, pe bună dreptate cer unele voci eliminarea acestor pensii. În cele ce urmează vezi care sunt cele mai mari pensii speciale din MAI și MApN.
După aproape doi ani de criză pandemică, România își asuma prin PNRR o reformă totală a sistemului de pensii. Cu toate astea, deși imperativ cerută, reforma sistemului de pensii este un subiect foarte delicat și nepopular. În plus, este foarte dificil de gestionat, deoarece legile privind aceste pensii speciale au fost apărate până în prezent prin diverse decizii ale Curții Constituționale.
Conform unei analize publicate de Europa Liberă, la acest moment sunt aproximativ 200.000 de români care încasează pensii speciale. Din acest total, spune Europa Liberă, „grosul fiind reprezentat de cei peste 170.000 de foști angajați ai MAPN și MAI.”, și peste peste 11.700 de persoane din cadrul SRI.
Aceeași analiză arată că aceste pensii speciale primite de angajații MApN sunt între 3.400 și 4.000 de lei lunar. Calculul făcut, în medie, și asta în iulie 2022, arată ca MApN, la un loc cu MAI, cheltuie aproximativ 10.000 de lei lunar cu aceste pensii speciale pentru unii din foștii angajați ai celor două instituții. Ca exemplu, actualul premier, Nicolae Ciucă, ca fost cadru militar, încasează lunar o pensie de 20.000 de lei pe lună.
O altă analiză, mult mai recentă, arată o creștere a numărului de pensionari care încasează pensii speciale, cu cel puțin 600 de persoane. Dar, luând exemplul premierului, care încasează 20.000 de lei, recordul este deținut de un alt fost cadru MApN. Acesta, conform datelor, încasează lunar, nici mai mult nici mai puțin, decât 35.000 de lei, iar la polul opus, un pensionar primește de la stat doar 92 de lei pe lună.
Nicolae Ciucă declara că, în opinia sa, pensiile cadrul MApN nu reprezintă o pensie speciale, ci pensii de servici. De cealaltă parte, Marcel Ciolacu declara că „pensiile militarilor nu sunt pensii de serviciu, nici unde în lume. Că vorbim de Europa sau vorbim de Statele Unite, sunt pensii ocupaționale. Dacă există anumite excepții, de 5-10 pensii, unde se trebuie intervenit, e cu totul altceva, dar din câte știu eu nu este cazul”.
În 2022, într-un stat care se vrea european și democratic, inechitățile din sistemul de pensii sunt vizibile. Fie ele sau nu speciale, crează o adevărată groapă și, în același timp, crează un gol în bugetul de stat.
Raportul cheltuielilor din buget cu pensiile generale, cele de 92 de lei, și cele speciale, de 35.000 de lei, arată un dezechilibru în societatea românească. Este un dezechilibru care ar trebui reglat.
De altfel, atât Banca Mondială, cât și CE, au cerut României eliminarea acestor inechități. Când și cum se va întâmpla asta, nu se știe. Cine-și va asuma această răspundere, rămâne de văzut.