Lista cu ce trebuie să facă toți românii acum: amenda este de 3.000 de lei, dacă nu te bagi la numărătoare

Lista cu ce trebuie să facă toți românii acum: amenda este de 3.000 de lei, dacă nu te bagi la numărătoare

De luni, 14 martie, poți să obții o zi liberă: prin autorecenzarea online, prima etapă a recensământului din 2022. Trebuie să știi lista cu întrebările la care vei fi obligat să răspunzi.

Ca să știi la ce trebuie să răspunzi, îți prezentăm chestionarul de recensământ integral, indiferent de metoda aleasă – autorecenzare sau interviu faţă în faţă cu recenzorul.

Așadar, chestionarul de recensământ are două secţiuni: una pentru recenzarea locuinţei şi o secţiune pentru recenzarea persoanei. Conținutul chestionarului de recensământ corespunde chestionarului-martor în formă tipărită, reglementat la Anexa 1 a HG 143 din 2022.

Astfel, întrebările la care trebuie să răspunzi se referă la informații despre gospodăria ta, cum ar fi componența sa, membrii gospodăriei tale, gradele de rudenie dintre membrii gospodăriei. De asemenea, ți se va cere să menționezi tipul locuinței tale, forma de proprietate, din ce este formată. Apoi, se trece la sistemele de încălzire, de alimentare cu apă, instalații electrice, de canalizare etc.

Lista cu întrebările recensământului

În  final, trebuie să completezi și câteva date personale despre tine, cum ar fi starea civilă, etnie, educație etc. Ultima întrebare este mai mult psihologică – va trebui să răspunzi în ce măsură te-a afectat pandemia de Covid.

Ca să vezi chestionarul de recensământ integral, dă click aici.

Ca referință, acesta este cel de-al 13-lea recensământ din istoria României și al patrulea după Revoluția din 1989. În perioada 16 mai – 17 iulie 2022 va avea loc colectarea datelor introduse, prin interviuri față în față, cu ajutorul tabletelor.  Autorecenzarea presupune două etape distincte, fiind o premieră în România: autorecenzarea online și autorecenzarea online asistată, în cazul persoanelor care au abilități digitale reduse. Persoanele se vor putea loga cu ajutorul Codului Numeric Personal, iar după ce acesta a fost validat, el va fi înlocuit cu un cod de 40 de caractere.

În cazul salariaților care vor alege să se autorecenzeze în mod online, aceștia vor putea beneficia de o zi liberă suplimentară din partea angajatorului. Dovada autorecenzării online va putea fi făcută prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării.