De astăzi este obligatoriu, 14 martie. Toți românii trebuie să facă asta

De astăzi este obligatoriu, 14 martie. Toți românii trebuie să facă asta

Președintele Institutului de Statistică a anunțat că începând cu data de 14 martie, obligatoriu pentru toți românii, va începe „marea numărare”. Află ce este autorecenzarea și ce beneficii ai.

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică a declarat că în data de 14 martie va începe procesul de autorecenzare a populației. Acest proces este 100% sigur din punctul de vedere al protecției datelor personale, după cum a afirmat președintele INS.

Autorecenzarea reprezintă prima etapă a Recensământului Populației și Locuințelor și va începe în data de 14 martie, fiind deschisă până la data de 15 mai 2022. Link-ul de accesare va fi valid începând cu ora 00:00, în noaptea de 13 spre 14 martie 2022.

Acesta este cel de-al 13-lea recensământ din istoria României și al patrulea după Revoluția din 1989. Persoanele care se vor autorecenza vor trebui să completeze chestionarul în raport cu situația pe care o avea la momentul de referință al recensământului care este ora „00:00”, din ziua de 1 decembrie 2021. În perioada 16 mai – 17 iulie 2022 va avea loc colectarea datelor introduse, prin interviuri față în față, cu ajutorul tabletelor.

”Legat de protecţie şi siguranţă, eu vă asigur că este 100%. Dacă în format de hârtie, un formular putea să treacă cel puţin pe la trei persoane, în formatul acesta, din momentul în care sunt validate, datele sunt criptate”, a declarat vineri preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ce este autorecenzarea populatia romaniei

Autorecenzarea este noul proces obligatoriu pentru toți românii

Autorecenzarea presupune două etape distincte, fiind o premieră în România: autorecenzarea online și autorecenzarea online asistată, în cazul persoanelor care au abilități digitale reduse. Persoanele se vor putea loga cu ajutorul Codului Numeric Personal, iar după ce acesta a fost validat, el va fi înlocuit cu un cod de 40 de caractere.

În cazul salariaților care vor alege să se autorecenzeze în mod online, aceștia vor putea beneficia de o zi liberă suplimentară din partea angajatorului. Dovada autorecenzării online va putea fi făcută prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării.

”La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat”, mai spune preşedintele Tudorel Andrei.

În data de 1 februarie, INS început colectarea informațiilor din bazele de date administrative, în limba română, limba engleză dar și alte 16 limbi ale minorităților. Indiferent de cătățenia sa, fiecare perspană care are reședința în România, adică dacă a locuit pe teritoriul țării noastre pentru cel puțin 12 luni, se va putea autorecenza.

Sursă FOTO: FRF

Citește și: