Kremlinul, reacție după ce un oficial ucrainean a spus că războiul se va termina până în luna mai

Kremlinul, reacție după ce un oficial ucrainean a spus că războiul se va termina până în luna mai

Kremlinul a considerat marți prematură orice „prognoză” privind negocierile cu Ucraina, care ar trebui să se reia marți, după ce un consilier al președinției ucrainene a considerat posibil un acord de pace înainte de luna mai.

Kremlinul, reacție după ce un oficial ucrainean a spus că războiul se va termina în mai

„Lucrările dintre cele două delegații (rusă și ucraineană) continuă prin videoconferință, este o muncă complexă, iar faptul că continuă este deja pozitiv”, a spus purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

„Nu vrem să facem prognoze în acest moment”, a adăugat el, preferând „să așteptăm rezultate tangibile înainte de a informa populațiile ambelor țări”.

Anterior, Oleksiï Arestovich, consilier al președinției ucrainene, considerase posibil ca un acord de pace să aibă loc între Moscova și Kiev.

„Cred că cel târziu în mai, cel mai probabil ar trebui să ajungem la un acord de pace și poate mult mai repede”, a spus acesta pe YouTube.

4 persoane ucise în timp ce forțele ruse au lovit zone rezidențiale de lângă Kiev

Patru persoane au murit când o clădire de 16 etaje din Sviatoshynskyi, o zonă rezidențială din vestul Kievului, a fost bombardată marți dimineața devreme, a declarat primarul Vitali Klitschko. Serviciile de stat de urgență din Ucraina au raportat inițial că două persoane au murit în grevă.

O lovitură separată asupra unei alte clădiri din același cartier a provocat pagube minore, au spus serviciile de urgență. Cel puțin patru clădiri din zone rezidențiale din capitala Ucrainei, la est, nord și vest de centrul orașului – au fost lovite de atacurile rusești în intervalul de o oră marți dimineață.

Doi locuitori ai clădirii de 16 etaje care a fost lovită au declarat pentru CNN că au fost treziți de o lovitură puternică care le-a făcut patul să tremure. Un cuplu, Elena și soțul ei Vadim, au încercat să scape, dar și-au dat seama că nu pot folosi scările din cauza fumului gros.

Cuplul a spus că au ajuns să fie evacuați prin scara de incendiu de către serviciile de urgență. Câinele lor a fost salvat patru ore mai târziu, au spus ei pentru CNN, când Vadim a putut să se întoarcă în apartament cu pompierii. „Mi-au spart casa, dar nu voința mea”, a spus Vadim pentru CNN.

O altă locuitoare, Galina Borisovna, în vârstă de 70 de ani, care locuiește la etajul 10, a declarat pentru CNN că a decis să petreacă toată noaptea la adăpost, o decizie care probabil i-a salvat viața. „Când am părăsit adăpostul, mi-am dat seama că pierdusem totul. Apartamentul meu cu o cameră a ars complet”, a spus ea pentru CNN.