De ce Kievul nu va permite trupelor ruse să pătrundă. Generalii ucraineni explică ce avantaje are orașul

De ce Kievul nu va permite trupelor ruse să pătrundă. Generalii ucraineni explică ce avantaje are orașul

Armata ucraineană se luptă din greu pentru a apăra capitala, pe care o consideră „inima Ucrainei“, și pentru a menține artileria rusă în afara Kievului, au înștiințat doi generali responsabili pentru protejarea orașului. Totodată, aceștia au explicat pentru BBC care sunt punctele forte ale capitalei, ce nu vor permite trupelor ruse să pătrundă în teritoriu. Mai multe detalii, în continuare.

De ce Kievul nu va permite trupelor ruse să pătrundă

Kievul simte consecințele războiului tot mai acut. Un bloc de nouă etaje a fost lovit luni dimineață de un obuz rusesc, cel puțin o persoană fiind ucisă. Dacă oamenii nu s-ar fi ascuns în adăpost, bilanțul deceselor ar fi fost catastrofal. Totuși, muniția armatei ruse nu a atins centrul capitalei și multe dintre suburbiile sale.

Cetățenii rămași ai Kievului, căci jumătate s-au mutat în vestul Ucrainei sau au fugit din țară de teama războiului, se confruntă cu posibilitatea ca aceeași experiență brutală să-i aștepte.

Generalii responsabili de apărarea Kievului au transmis că luptă din greu pentru a menține artileria rusă în afara razei de acțiune, dar recunosc că orașul este vulnerabil în fața unui eventual atac cu rachete. În ceea ce privește luptele la sol, topografia Kievului este de partea lor, potrivit generalului Andriy Krischenko.

Citește și: Rușii pregătesc un atac de 35 de ore asupra capitalei Ucrainei: „Va începe marți, la ora locală 20:00“

Generalii ucraineni explică ce avantaje are orașul

Kievul este traversat de Nipru și de afluenții săi, iar terenul din jur face dificilă avansarea trupelor trimise de Vladimir Putin.

„Pe de-o parte este greu de apărat fiind atât de întins, dar pe de altă parte, poate fi și un avantaj. În jurul orașului sunt multe râuri mici care se varsă în Nipru și sunt multe terenuri umede mlăștinoase, ceea ce înseamnă că aici nu se pot desfășura multe trupe“, a explicat unul dintre cei doi generali responsabili de apărarea capitalei Ucrainei.

Un alt avantaj în reprezintă faptul că Kievul este un oraș indusrial, cu ateliere și fabrici care s-au reorientat pentru a produce materiale necesare baricadării.

Principala țintă a Rusiei rămâne partea de nord-vest a orașului. Pentru a opri însă avansul invadatorilor, armata ucraineană a distrus mai multe poduri strategice, în vreme ce localnicii din Irpin, un oraș de la periferia Kievului, au fost evacuați printre ruine. Rușii cu vehiculele lor nu i-au putut urma.

„Acestea sunt zone joase, mlăștinoase și nu pot trece peste ele. Dacă zona nu ar fi apărată, ar fi putut traversa râul, instalând un ponton, însă noi suntem acolo și îi vom distruge“, conform generalului ucrainean.

Citește și: