Imaginile din satelit care arată dezastrul de lângă Kiev. Aproape toate locuințele sunt distruse sau în flăcări, după bombardamente

Imaginile din satelit care arată dezastrul de lângă Kiev. Aproape toate locuințele sunt distruse sau în flăcări, după bombardamente

Imaginile din satelit arată distrugeri în mai multe orașe ucrainene când se întâlnesc la două săptămâni de la începutul invaziei țării de către Rusia. În imagini, de la compania Maxar Technologies, se pot observa poduri prăbușite, fabrici dărâmate, fum în zone rezidențiale și alte urme ale bombardamentului.

Imaginile din satelit arată dezastrul de lângă Kiev

Dincolo de zonele de conflict, imaginile de la punctele de trecere a frontierei arată cozi lungi de ucraineni care încearcă să se refugieze în țările vecine, precum Ungaria, Slovacia sau România, precum și convoaiele armatei ruse care se îndreptau spre obiectivele lor. Numărul refugiaților depășește deja două milioane de oameni, potrivit Națiunilor Unite, în ceea ce este deja cel mai mare exod de refugiați din Europa din acest secol.

Imaginea de mai sus, din 12 martie, arată o vedere a incendiilor provocate de atacurile rusești într-o zonă industrială din cartierul Primorskyi, la vest de orașul-port Mariupola situat pe Marea Azov și obiectul unui asediu sângeros încă din prima.

Atacul asupra unui spital pentru mamă și copil din Mariupol a făcut înconjurul lumii. Aceste imagini din satelit de la Maxar Technologies arată comparația dintre zona în care se află pe 9 martie și modul în care a fost lăsată după ce a fost bombardată a doua zi, cu o imagine din 12 martie.

Imaginile din satelit arata dezastrul de langa Kiev

Continuă atacurile menite să întrerupă proviziile militare ucrainene

O altă imagine comparativă a rezultatelor bombardamentului rusesc de la Mariupol. În stânga, imaginea unui cartier rezidențial din cartierul Zhovteneyvi, din Mariupol, pe 21 iunie 2021. În dreapta, incendiul care iese din case după atacuri, într-o imagine Maxar Technologies din 12 martie.

Continuă și atacurile menite să întrerupă proviziile militare ucrainene. În imaginea, obținută prin satelit și distribuită de compania Maxar Technologies, clădirile și rezervoarele de combustibil sunt văzute în flăcări pe aeroportul Antonov, în orașul Hostomelvest din Kiev.

Pe măsură ce trupele ruse se apropie, cetățenii Kievului încearcă să evadeze din capitala Ucrainei. În imagine, un lung șir de vehicule stau la coadă pe autostradă încercând să iasă din oraș. Imaginile din satelit distribuite arată distrugerea atentatelor cu imagini comparative precum cea anterioară, a centrului comercial Epicentr K, din Cernigovea Kiev, în nordul țării, distrus de un atac din 10 martie.

Ucraina a cerut o încetare a focului miercurea trecută, 9 martie, pentru a repara centrala nucleară de la Cernobîl, care este fără electricitate. În imagine, o vedere aeriană a plantei pe 10 martie. Un depozit distrus și în flăcări în Stoyanka, un oraș la vest de capitală, Kiev.

Guvernul ucrainean a acuzat Rusia că a atacat un spital pentru mame și copii din orașul Mariupol. Imaginea de mai jos arată pagubele provocate de bombardamentele din 9 martie asupra altor infrastructuri civile, cum ar fi zone rezidențiale și alte clădiri.

În montajul anterior și în cele următoare se observă cum s-au schimbat zonele comerciale și rezidențiale înainte de război și cum au rămas după bombardamente, cu imagini din satelit de la Maxar Technologies corespunzătoare zilei de 9 martie, la două săptămâni după începerea invazie.

FOTO: Maxar Technologies

Citește și: