15 mart. 2022 | 12:47

Premierii Sloveniei, Poloniei și Cehiei merg la Kiev, în ciuda bombardamentelor. Oficialii vor discuta cu liderii ucraineni

ULTIMA ORĂ
Premierii Sloveniei, Poloniei și Cehiei merg la Kiev, în ciuda bombardamentelor. Oficialii vor discuta cu liderii ucraineni

Premierul polonez Mateusz Morawiecki, premierul ceh Petr Fiala și prim-ministrul sloven Janez Janša se vor întâlni marți la Kiev cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy și premierul său Denys Shmyhal. Liderii vor efectua vizita, chiar dacă forțele ruse invadatoare sunt aproape de capitala Ucrainei, iar orașul este supus bombardamentelor susținute, în urma invaziei letale a Kremlinului, care a început pe 24 februarie.

Premierii Sloveniei, Poloniei și Cehiei merg la Kiev, în ciuda bombardamentelor

Guvernul polonez a emis o declarație marți dimineața, spunând că prim-miniștrii celor trei țări vor acționa ca reprezentanți ai Consiliului European și că întâlnirea a fost organizată în consultare cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Jarosław Kaczyński, liderul partidului de guvernământ Lege și Justiție din Polonia, va face, de asemenea, parte din delegația de vizită.

Declarația, care a fost publicată în limba engleză, a adăugat că scopul vizitei este de a confirma „sprijinul fără echivoc al întregii Uniuni Europene pentru suveranitatea și independența Ucrainei”, precum și de a „prezenta un pachet larg de sprijin pentru Ucraina (sic) și ucraineni.” Organizațiile internaționale, precum ONU, au fost, de asemenea, informate despre vizită, se arată în comunicat, relatează politico.eu.

UE urmează să publice lista companiilor și persoanelor care vor fi vizate într-o a patra serie de sancțiuni care vizează elitele de afaceri și mass-media din Rusia, precum și mai multe companii de apărare.

Aproximativ 350.000 de oameni sunt încă blocați în Mariupol

Aproximativ 350.000 de oameni sunt încă prinși în Mariupol, orașul din sud-estul Ucrainei care este asediat de trupele ruse de la 1 martie, a declarat un oficial local.

„Având în vedere că sunt 540.000 de locuitori și aproximativ 150.000 de persoane evacuate în primele trei zile, când era încă în siguranță, estimăm că aproximativ 350.000 de persoane vor fi blocate în Mariupol”, a declarat, la televiziunea ucraineană, Petro Andrișcenko, consilier al primarului Mariupol. Luni, potrivit CNN.

Mai multe încercări oficiale de a stabili coridoare sigure și de a evacua civilii din Mariupol au eșuat în ultimele zile. Un convoi mare de ajutor umanitar care trebuia să sosească duminică încă nu a ajuns luni în oraș, potrivit oficialilor.

„Majoritatea oamenilor stau în subsoluri și adăposturi în condiții inumane. Fără mâncare, fără apă, fără electricitate, fără încălzire”, a spus el, adaugand ca oamenii topeau zăpada și demontau sistemul de încălzire pentru a face apă de baut.

Vorbind despre victimele civile, Andriuschenko a spus că cifrele obținute de la poliție și compilate de unitățile medicale sunt probabil inexacte. El a spus că, până duminică, s-a confirmat că 1.800 de persoane au fost ucise.

Oleksiy Arestovych, un consilier în biroul președintelui Volodimir Zelenski, a declarat că bombardamentul rusesc asupra lui Mariupol a provocat peste 2.500 de morți.