03 mai 2022 | 14:15

Iulia Scântei, aleasă judecător la CCR. O va înlocui pe Mona Pivniceru

ULTIMA ORĂ
Iulia Scântei, aleasă judecător la CCR. O va înlocui pe Mona Pivniceru

Iulia Scântei va fi noul judecător la CCR în locul Monei Pivniceru. Senatul a decis ca senatorul PNL și președintele Comisiei Juridice în Senat să ocupe această funcție cu un mandat de nouă ani.

Senatul a ales. Iulia Scântei, aleasă judecător CCR în locul Monei Pivniceru

Iulia Scântei a fost aleasă cu 76 de voturi „pentru”, 34 de voturi fiind „contra”. Peter Kovacs (fost senator UDMR propus de USR) a obținut doar 22 de voturi „pentru” și 88 „contra”, iar Radu Ghidău (fost deputat PNŢCD – propus de AUR.) a luat 12 voturi „pentru” și 98 „contra”.

„Vă mulțumesc pentru votul dumneavoastră de astăzi, un vot onorant și un vot care mă obligă. Mă obligă să continui ceea ce am făcut vreme de șase ani, să apăr drepturi și libertăți aici, în Senatul României, cu votul ieșenilor acordat în două rânduri, în 2016 și în 2020.

De data aceasta prin votul dumneavoastră, prin încrederea dumneavoastră și cu sprijinul Partidului Național Liberal, care m-a propus pentru această onorantă funcție de judecător constituțional, îmi voi folosi și voi exercita atribuțiile de judecător constituțional pentru a merge mai departe în ceea ce privește consolidarea democrației constituționale în România, pentru ca România să rămână membru cu drepturi depline parte a lumii libere și a comunității euro-atlantice”, a spus după anunțarea rezultatului Iulia Scântei.

Aceasta le-a mulțumit și colegilor din Iași, din partea cărora a fost aleasă parlamentar.

„Nu este o încetare a mandatului meu de reprezentativitate pe care ei mi l-au acordat. Voi să îi reprezint și pe ei acolo unde voi fi îmi voi exercita mandatul de judecător constituțional, apărându-le drepturile și libertățile potrivit Constituției, cu bună credință și cu priceperea juridică pe care mi-o cunosc”, a conchis Scântei.

Iulia Scantei a reușit să ocupe un loc în Parlament pe listele PNL în anul 2016. Aeasta este și șefa comisiei juridice din Senat din decembrie 2020, fiind înainte vicepreşedinte al comsiei. Scântei, în vârstă de 45 este şi membru în comisia pentru apărare.

Liberala a ocupat totodată și funcţia de vicepreşedinte al Senatului în anul 2017, iar în domeniul juridic, Iulia Scântei are o vechime de 22 de ani. Aceasta a fost considerată și printre cei mai importanţi jurişti ai PNL în ceea ce priveşte sesizările la CCR.