Începe cursa pentru președinția CCR. Care sunt candidații și cine are cele mai multe șanse

Începe cursa pentru președinția CCR. Care sunt candidații și cine are cele mai multe șanse

Marți, 26 aprilie, este ultima zi în care candidații pot depune cererea pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională, în locul lui Valer Dorneanu. Până acum, s-au anunțat trei doritori la scaunul CCR. Care sunt aceștia și cine are cele mai multe șanse. Nominalizarea urmează să fie făcută de Camera Deputaţilor.

Începe bătălia pentru președinția CCR

La data de 9 iunie expiră mandatele a trei judecători la Curtea Constituțională a României, și anume Valer Dorneanu (numit de Camera Deputaților cu sprijin PSD), Mona Pivniceru (numită de Senat cu sprijin PNL) și Daniel Morar (ales din partea Administrației Prezidențiale). Pentru funcția de judecător și-au depus candidatura Cristi Danileț (susținut de USR), Ioan Sabău-Pop (susținut de AUR) și Bogdan Licu (susținut de PSD).

Cine îi poate lua locul lui Valer Dorneanu

Procedura spune că nominalizarea unui nou judecător la CCR urmează să fie făcută de Camera Deputaţilor, având în vedere că tot aceasta a fost cea care l-a desemnat pe Dorneanu în 2013. Termenul de depunere a candidaturilor este marți, 26 aprilie, potrivit Biroului permanent al Camerei Deputaţilor. Următorul pas constă în depunerea raportului de către Comisia juridică a Camerei Deputaților până în 29 aprilie, după care urmează votul în plen.

Cele mai multe șanse le-ar avea candidatul susținut de PSD

Potrivit G4Media, PNL și PSD și-ar fi împărțit deja numirile. Liberalii mizează pe Iulia Scântei la CCR, iar social-democrații pe Bogdan Licu. Cât despre nominalizarea făcută de Administrația Prezidențială, cea mai mare șansă o are Mihaela Ciochină, șefa Departamentului Constituțional Legislativ. Cele mai multe șanse le are Licu, susține publicația online.

Încă de la începutul lunii aprilie se vehiculează că prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, este luat în calcul de PSD pentru a fi propus judecător la Curtea Constituțională a României. Licu ar beenficia de susținerea lui Marcel Ciolacu.

Bogdan Licu și-a depus dosarul la Comisia Juridică din Camera Deputaților

De altfel, Licu și-a depus, în a treia zi de Paște, dosarul de candidatură la Comisia Juridică din Camera Deputaților. Audierile pentru postul de judecător CCR sunt programate pentru miercuri, 27 aprilie, iar votul din Cameră, cel mai probabil la începutul lunii mai.

Care este procedura

Potrivit Constituţiei României, CCR este alcătuită din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de nouă ani (nu poate fi prelungit sau înnoit). Dintre aceştia, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de șeful statului (conform art. 142).

Judecătorii Curţii Constituţionale își aleg prin vot secret preşedintele, pentru o perioadă de trei ani. CCR se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei, din trei în trei ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii.

Citește și: