Șefa Comisiei Europene, reacție privind sistarea gazelor către Polonia și Bulgaria: „O încercare de șantaj”

Șefa Comisiei Europene, reacție privind sistarea gazelor către Polonia și Bulgaria: „O încercare de șantaj”

Compania rusească Gazprom a oprit livrările de gaz către Polonia și Bulgaria, stârnind un val de revoltă în Europa și nu numai. Cele două țări sancționate de Rusia au declarat că grupul energetic a încălcat actualul contract. În apărarea sa, gigantul rusesc a explicat că nu a mai primit plăți din partea celor două state membre UE de la 1 aprilie, motiv pentru care a oprit robinetul. Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a reacționat dur la anunțul făcut de Gazprom privind sistarea gazelor către cei doi clienți europeni.

Reacția dură a Ursulei von der Leyen privind sistarea gazelor către Polonia și Bulgaria

Politiciana Ursula von der Leyen a condamnat Rusia pentru că încearcă să „şantajeze” Europa, după ce Gazprom a confirmat că a întrerupt furnizarea de gaze către Polonia şi Bulgaria. Șefa Comisiei Europene a calificat decizia companiei drept „nejustificată şi inacceptabilă”. Însă, liderul european a dat asigurări că UE are planuri de urgenţă pentru astfel de scenarii şi colaborează cu statele membre şi alţi parteneri internaţionali să asigure fluxuri alternative şi securitatea aprovizionării cu energie.

„Anunţul făcut de Gazprom, că opreşte unilateral livrarea de gaze către clienţii din Europa, este încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de şantaj. Este nejustificat şi inacceptabil. Şi arată încă o dată caracterul îndoielnic al Rusiei ca furnizor de gaze. Suntem pregătiţi pentru acest scenariu. Suntem în strânsă legătură cu toate statele membre. Căutăm soluţii să asigurăm livrări alternative şi cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga UE”, a evidențiat Ursula von der Leyen.

Șefa Comisiei Europene dezvăluie că UE are planuri de urgenţă

Potrivit preşedintei CE, Uniunea Europeană a elaborat planuri de urgenţă pentru astfel de situaţii, având loc discuții în acest sens la Bruxelles.

„Statele membre au pus în aplicare planuri de urgenţă pentru un astfel de scenariu şi am lucrat cu ele în coordonare şi solidaritate. O întâlnire a grupului de coordonare a gazelor are loc chiar acum. Trasăm răspunsul nostru coordonat al UE. De asemenea, vom continua să colaborăm cu parteneri internaţionali cu scopul de a asigura fluxuri alternative. Şi voi continua să colaborez cu liderii europeni şi mondiali pentru securitatea aprovizionării cu energie în Europa. Europenii pot avea încredere că suntem uniţi şi în deplină solidaritate cu statele membre afectate, în faţa acestei noi provocări. Europenii pot conta pe sprijinul nostru deplin”, a explicat Ursula von der Leyen, şefa executivului UE.

Gazprom a închis robinetul pentru două țări europene

Miercuri, Gazprom a oprit livrările de gaze către Bulgaria și Polonia, pe fondul lipsei de plată a combustibilului în ruble. Este cea mai dură reacție a Kremlinului de până acum la sancțiunile impuse de Occident din cauza conflictului cu Ucraina.

„Gazprom a suspendat complet livrările de gaz către Bulgargaz (Bulgaria) și PGNiG (Polonia) din cauza absenței plăților în ruble”, a spus compania într-un comunicat. „Plățile pentru gazele furnizate de la 1 aprilie trebuie efectuate în ruble, folosind noile detalii de plăți, despre care contrapărțile au fost informate în timp util”, au adăugat reprezentanții săi.

Vladimir Putin a cerut ţărilor pe care le consideră „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă prin care plata pentru gazele rusești să se facă în ruble.

Citește și: