26 iul. 2022 | 20:50

Anunțul Guvernului. Categoriile de consumatori care nu vor fi afectate de reducerea consumului de gaze

ULTIMA ORĂ
Anunțul Guvernului. Categoriile de consumatori care nu vor fi afectate de reducerea consumului de gaze

Guvernul a anunțat categoriile de consumatori care nu vor fi afectate de reducerea consumului de gaze. Astfel, consumatorii români, întreprinderile mici și mijlocii, serviciile sociale și industria critică nu vor avea de suferit în urma reducerii consumului de gaze naturale, conform anunțului făcut de Guvern.

Anunțul Guvernului privind reducerea consumului de gaze

„Consumatorii români, întreprinderile mici și mijlocii, serviciile sociale și industria critică nu vor fi afectate de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale„, transmite Executivul.

Executivul a mai spus că România va avea asigurat necesarul pentru iarna 2022-2023.

„Rezervele de gaze ale țării reprezintă 55%, adică peste nivelul obligatoriu de 46% prevăzut pentru 1 august 2022. Menținând acest ritm accelerat putem ajunge la o capacitate a depozitelor de cel puțin 80% înainte de 1 noiembrie.

În plus, disponibilitatea surselor interne de gaze naturale și profilul de consum al țării noastre, corelat cu pachetul guvernamental de protecție a cetățenilor și economiei, sunt elemente ce garantează asigurarea necesarului de consum pentru iarna 2022-2023″, se arată în postarea Guvernului.

Planul de urgență votat de UE, pus în aplicare și de România

Țările membre UE au votat un plan de urgență pentru reducerea consumului de gaze în această iarnă, în contextul îngrijorării privind livrările de gaze din partea Rusiei.

„În marja Consiliului Energiei, Miniștrii au ajuns la un acord politic privind propunerea de Regulament al Consiliului privind acțiuni coordonate de reducere a consumului de gaze pentru perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023 la nivelul statelor membre prin măsuri menite să asigure un flux constant de gaze către consumatorii protejați și industria critică.

Regulamentul presupune, în esență, ca volumul de gaze consumat la data de 31 martie 2023 să fie cu 15% mai mic decât media volumului consumat în perioada similară din ultimii 5 ani pentru a ne asigura securitatea în aprovizionarea cu gaze în iarna 2022-2023, precum și un nivel adecvat de gaze în depozite în trimestrul II al anului 2023.

Măsurile de economisire vor avea un caracter VOLUNTAR la nivelul statelor membre, Comisia furnizând un set de instrumente pe care țările le pot lua în calcul în funcție de specificitățile naționale. În măsura în care se materializează riscul întreruperii complete sau al reducerii a aprovizionării cu gaze naturale din Rusia, prin decizie de implementare a Consiliului, se va putea aproba intrarea în stare de alertă la nivelul UE, prin care se vor lua măsuri coordonate de reducere a consumului, până la atingerea unei scăderi în procent de 15%”, se arată în comunicatul Guvernului.