Înapoi, în viitor. Mulți părinți nu mai au încredere în vaccin: dezinformarea și sărăcia, principalii factori ai dezastrului

Înapoi, în viitor. Mulți părinți nu mai au încredere în vaccin: dezinformarea și sărăcia, principalii factori ai dezastrului

Dezinformarea acută, legată de vaccin, și întreruperea lanțurilor globale de aprovizionare, din cauza COVID-19, se află în spatele celei mai mari scăderi susținute a vaccinărilor la copii, din ultimele trei decenii, se arată într-un raport al ONU.

Procentul copiilor care au primit trei doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului și pertussis a scăzut cu cinci puncte procentuale între 2019 și 2021, la 81 la sută, potrivit datelor oficiale publicate joi de OMS și UNICEF.

Acest vaccin este folosit ca marker pentru acoperirea imunizării între țări.

Catherine Russell, director executiv UNICEF, a declarat că aceste date sugerează „o situație îngrijorătoare pentru sănătatea copiilor”.

Reticența la vaccin poate duce la o situație critică

„Asistăm la cea mai mare scădere susținută a imunizării copiilor, dintr-o generație. Consecințele vor fi măsurate în vieți de om”, a adăugat ea.

Aproximativ 25 de milioane de copii au omis una sau mai multe doze de DTP în 2021, cu două milioane mai mult decât cei care au omis în 2020 și cu șase milioane mai mult decât în ​​2019, ceea ce face ca un număr tot mai mare de copii să fie expuși riscului de boli care pot fi prevenite, cu ajutorul științei.

Acest lucru a fost atribuit mai multor factori, inclusiv unui număr crescut de copii care trăiesc în zonele de conflict, creșterea dezinformarii și întreruperile serviciilor și aprovizionării, din cauza pandemiei de COVID-19, dar și a blocajele care au limitat campaniile de informare.

Pandemia „a obligat părinții și familiile să aleagă între a pune mâncare pe masă și a-și vaccina copiii”, a declarat Kate O’Brien, directorul departamentului de imunizare, vaccinuri și biologice al OMS.

Așadar, asistăm la o problemă destul de gravă, atunci când vine vorba despre răspândirea bolilor în lume. Pe de-o parte avem parte de neîncredere, iar asta în ciuda faptului că vaccinurile din 2022 sunt mult mai eficiente decât cele din perioada comunismului, spre exemplu. Pe de altă parte, conflictele globale își spun cuvântul: părintele este obligat să aleagă între sănătate și mâncare.