Imagini prin satelit. Ce se întâmplă la doar 25 de kilometri de Kiev. Forțele rusești, în plină desfășurare

Imagini prin satelit. Ce se întâmplă la doar 25 de kilometri de Kiev. Forțele rusești, în plină desfășurare

Fotografii din satelit arată un convoi al forțelor rusești la nord de capitala Ucrainei care se întinde pe 65 de kilometri. Convoiul vast de vehicule blindate, tancuri, artilerie și vehicule de sprijin se afla la 25 de kilometri de centrul Kievului și se întindea pe o distanță de aproximativ 65 de kilometri, potrivit imaginilor din satelit ale Maxar Technologies.

Convoi de blindate rusești, la 25 de kilometri de Kiev

Fotografiile au arătat, de asemenea, desfășurări de forțe terestre și unități de elicoptere de atac la sol în sudul Belarusului.

Aceasta survine în contextul în care președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a declarat că trupele rusești au intensificat bombardamentele asupra Ucrainei, numindu-le un efort de a forța guvernul său să facă concesii în timpul discuțiilor care au avut loc luni.

Într-un discurs video de luni seara, Zelenskyy a spus că „discuțiile au avut loc pe fondul bombardamentelor și  asupra teritoriului nostru, asupra orașelor noastre. Sincronizarea bombardamentelor cu procesul de negociere a fost evidentă. Cred că Rusia încearcă să pună presiune asupra Ucrainei prin această metodă simplă”.

Președintele nu a oferit detalii despre discuțiile în sine, care au durat câteva ore. Dar el spune că Ucraina nu este pregătită să facă concesii „atunci când o parte lovește cu artileria cu rachete”.

Discuțiile dintre negociatorii din Ucraina și Rusia de la granița cu Belarus s-au încheiat cu promisiunea ambelor părți de a se întâlni din nou. Delegația de la Kiev a cerut o încetare imediată a focului și retragerea forțelor rusești. Așteptările de progres sunt scăzute.

Președintele Ucrainei, Zelenskyy, a depus o cerere de aderare la UE, într-o mișcare simbolică, la scurt timp după ce a cerut o aderare „imediată”. Bruxelles-ul a lăsat să se înțeleagă că există diferențe de opinie în cadrul blocului.

Efectele invaziei rusești asupra Ucrainei

Foto: Maxar

Rubla rusească s-a prăbușit cu 30% față de dolarul american, înainte de a-și reveni ușor. Acest lucru a avut loc după ce națiunile occidentale au luat măsuri pentru a bloca accesul unor bănci rusești la sistemul internațional de plăți SWIFT și pentru a restricționa utilizarea de către Rusia a rezervelor sale masive de valută străină.

Canalele YouTube ale canalelor media rusești RT și Sputnik au fost blocate în Europa de către platforma video „având în vedere războiul în curs de desfășurare în Ucraina”, a anunțat marți YouTube într-un e-mail transmis AFP.

Blocăm canalele YouTube ale RT și Sputnik în întreaga Europă, cu efect imediat. Sistemele noastre au nevoie de ceva timp înainte de a fi complet operaționale. Echipele noastre continuă să monitorizeze situația 24 de ore din 24 pentru a acționa cât mai repede posibil”, a precizat YouTube.

Citește și: