Ce este SWIFT și cum poate să-i oprească pe ruși: de ce îi este frică lui Putin

Ce este SWIFT și cum poate să-i oprească pe ruși: de ce îi este frică lui Putin

Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie și aliații au convenit să excludă o serie de bănci rusești din Swift, un sistem internațional de plată folosit de mii de instituții financiare.

Mișcarea urmărește să lovească rețeaua bancară a țării și accesul acesteia la fonduri prin Swift, care este esențial pentru tranzacționarea fără probleme a banilor la nivel mondial.

Ce este SWIFT?

Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale a fost înființată în 1973 pentru a înlocui telexul și este folosită acum de peste 11.000 de instituții financiare pentru a trimite mesaje și ordine de plată securizate. Fără o alternativă acceptată la nivel global, este o instalație esențială pentru finanțele globale. Eliminarea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibil pentru instituțiile financiare să trimită bani în sau în afara țării, producând un șoc brusc companiilor ruse și clienților lor străini – în special cumpărătorilor de petrol și gaze.

„Această întrerupere ar încheia toate tranzacțiile internaționale, ar declanșa volatilitatea monedei și ar provoca ieșiri masive de capital”, a scris Maria Shagina, membru al Institutul Finlandez de Afaceri Internaționale.

SWIFT are sediul în Belgia și este guvernat de un consiliu format din 25 de persoane, inclusiv Eddie Astanin, președintele consiliului de administrație al Centrului Central de Compensare a Contrapartidei din Rusia. SWIFT, care se descrie ca o „utilitate neutră”, este încorporată în legislația belgiană și trebuie să respecte reglementările UE.

Cine deține și controlează Swift?

Swift a fost creat de băncile americane și europene, care nu doreau ca o singură instituție să-și dezvolte propriul sistem și să aibă monopol.

Rețeaua este acum deținută în comun de peste 2.000 de bănci și instituții financiare.

Este supravegheat de Banca Națională a Belgiei, în parteneriat cu marile bănci centrale din întreaga lume – inclusiv Rezerva Federală a SUA și Banca Angliei.

Swift ajută la asigurarea comerțului internațional posibil pentru membrii săi și nu trebuie să ia parte în dispute.

Cu toate acestea, Iranul a fost interzis de la Swift în 2012, ca parte a sancțiunilor asupra programului său nuclear. A pierdut aproape jumătate din veniturile din exporturile de petrol și 30% din comerțul exterior.

Swift spune că nu are nicio influență asupra sancțiunilor și că orice decizie de a le impune revine guvernelor.

Cum va fi afectată Rusia?

În acest stadiu, nu se știe care bănci rusești vor fi eliminate din Swift. Acest lucru este de așteptat să devină clar în zilele următoare.

Declarația comună a UE, SUA, Regatul Unit și nu numai spune că această mișcare va „asigura că aceste bănci sunt deconectate de sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel global”.

Scopul este ca firmele rusești să piardă accesul la tranzacțiile normale și instantanee furnizate de Swift. Plățile pentru energia sa valoroasă și produsele agricole vor fi grav perturbate.

Băncile ar trebui probabil să aibă de-a face direct una cu cealaltă, adăugând întârzieri și costuri suplimentare și, în cele din urmă, reducând veniturile guvernului rus.

Rusia a fost amenințată cu o expulzare rapidă înainte – în 2014, când a anexat Crimeea. Rusia a spus că această mișcare ar echivala cu o declarație de război.

Aliații occidentali nu au mers înainte, dar amenințarea a determinat Rusia să-și dezvolte propriul sistem de transfer transfrontalier, foarte incipient.

Pentru a se pregăti pentru o astfel de sancțiune, guvernul rus a creat un Sistem național de carduri de plată, cunoscut sub numele de Mir, pentru a procesa plățile cu cardul. Cu toate acestea, puține țări străine îl folosesc în prezent.

De ce nu a existat consens de la început?

Unele națiuni – cum ar fi Germania, Franța și Italia – au fost reticente în a lua măsuri împotriva utilizării Swift de către Rusia.

Rusia este principalul furnizor de petrol și gaze naturale al Uniunii Europene, iar găsirea unor alternative nu va fi ușor. Având în vedere că prețurile la energie cresc deja, alte perturbări sunt ceva ce multe guverne doresc să evite.

Companiile cărora li se datorează bani de către Rusia ar trebui să găsească modalități alternative de a fi plătite. Riscul de haos bancar internațional este prea mare, spun unii oameni.

Alexei Kudrin, fostul ministru de Finanțe al Rusiei, a sugerat că ruperea de la Swift ar putea reduce economia Rusiei cu 5%.

Dar există îndoieli cu privire la impactul durabil asupra economiei Rusiei. Băncile rusești ar putea direcționa plățile prin țări care nu au impus sancțiuni, cum ar fi China, care are propriul sistem de plăți.

Etichete: