Gestul neobișnuit al lui Elon Musk de miliarde de euro: ce a făcut cu acțiunile Tesla

Gestul neobișnuit al lui Elon Musk de miliarde de euro: ce a făcut cu acțiunile Tesla

Spre deosebire de alți miliardari ai planetei, Elon Musk nu este recunoscut la nivel global pentru manifestările de generozitate. Din acest motiv, gestul de la finele anului trecut, care abia acum a ajuns în lumina reflectoarelor, este cu atât mai important.

Elon Musk este cel mai bogat om din lume. Pe lângă faptul că avea sa se înmulțește de la o zi la alta, miliardarul se află în spatele unui număr semnificativ de companii importante, începând cu Tesla și SpaceX, terminând cu The Boring Company (compania plictisitoare). Pe lângă toate acestea, însă, miliardarul se pare că reușește să-și facă timp și pentru câteva manifestări caritabile.

Elon Musk și 5,74 miliarde de dolari

Din poziția de director general al Tesla, Elon Musk a donat între 19 noiembrie și 29 noiembrie 2021 nu mai puțin de 5.044.000 de acțiuni ale companiei. Acestea au avut o valoare totală de 5,74 miliarde de dolari. Toți bani au ajuns la o importantă organizație caritabilă din Statele Unite ale Americii, iar informația a fost desprinsă din raportul financiar depus la SEC (Comisia de Valori Mobiliare) din SUA, un fel de ANAF de peste ocean.

Suma de 5,74 miliarde de dolari a fost calculată pe baza prețurilor de închidere ale acțiunilor Tesla în cele cinci zile în care a donat acțiunile. Este important de reținut că pe lângă faptul că donația nu a fost făcută publică la momentul în care s-a întâmplat, nici la momentul actual nu știm despre ce organizație este vorba, iar în declarația către SEC nu se regăsește această informație.

Donația a fost sincronizată cu momentul în care miliardarul a vândut acțiuni în valoare de 16,4 miliarde de dolari și, tot atunci, a întrebat pe Twitter dacă ar fi o decizie înțeleaptă să vândă 10% din participația sa în Tesla. La finele anului trecut, Musk a insistat pe Twitter și asupra faptului că va plăti taxe de mai mult de 11 miliarde de dolari în 2021 din cauza exercitării opțiunilor pe acțiuni, detaliu care urmează să expire în acest an.

În cazul în care ți se pare un pic ciudat faptul că a optat să doneze acțiuni, nu bani, motivația este una financiară și vine în beneficiul lui Elon Musk. ”Beneficiul său fiscal ar fi uriaș. Ar economisi între 40% și 50% din impozitul de 5,7 miliarde de dolari, sub formă de impozit”, a spus Bob Lord, un membru asociat la Institutul pentru Studii Politice care studiază politica fiscală. Practic, legislația americană prevede că acțiunile donate unor organizații caritabile nu sunt supuse impozitului pe câștigurile de capital, cum, de altfel, se întâmplă dacă sunt vândute în prealabil.

Citește și: