Primul zbor al rachetei Starship e pregătit: când se va lansa pe orbită

Primul zbor al rachetei Starship e pregătit: când se va lansa pe orbită

Elon Musk de la SpaceX a declarat că primul zbor orbital al navei sale Starship, cea mai puternică rachetă din lume construită vreodată, ar putea avea loc peste o lună sau două.

Deși anticipează eșecuri, este încrezător că Starship va ajunge pe orbită până la sfârșitul acestui an, conform abcNews.

NASA intenționează să folosească nava spațială complet reutilizabilă pentru a ateriza astronauții pe Lună până în 2025. Musk, între timp, speră să desfășoare o flotă de nave stelare pentru a crea un oraș pe Marte, transportând echipamente și oameni acolo.

Starship, pregătită de lansarea pe orbită

Deocamdată, zborurile inițiale ar transporta sateliții de internet ai lui Musk, numiți Starlinks, pe orbită.

„Probabil vor fi câteva probleme pe drum, dar vrem să le rezolvăm cu misiuni prin satelit și misiuni de testare, înainte de a pune oameni la bord”, a spus el.

Așadar, racheta Starship construită de SpaceX ar putea fi autorizată în curând pentru efectuarea primului său zbor orbital, prevăzut pentru acest an, potrivit lui Elon Musk, care estimează că enorma rachetă va putea transporta încărcături pe orbită la o fracțiune din costurile actuale.

Fondatorul și directorul general al SpaceX a prezentat, la un eveniment organizat la baza din Boca Chica, Texas, noi detalii privind prototipul sistemului Starship, format din nava spațială Starship și racheta Super Heavy.

Cu o înălțime de 120 de metri și o capacitate de transport de peste o sută de tone, Starship va fi cel mai puternic vehicul de lansare dezvoltat vreodată. Sistemul este proiectat să fie complet reutilizabil și să deschidă calea spre colonizarea planetei Marte.

Mai mult, SpaceX intenționează să ducă pe orbită mii de sateliți pentru constelația sa de servicii de internet Starlink cu ajutorul Starship și a vândut deja un zbor în jurul Lunii, programat pentru 2023, miliardarului japonez Yusaku Maezawa. De asemenea, compania a încheiat un contract cu NASA pentru a duce astronauți pe Lună.

Citește și: