Rusia ar fi suspendat livrările de gaze naturale către Polonia, afirmă presa poloneză

Rusia ar fi suspendat livrările de gaze naturale către Polonia, afirmă presa poloneză

Polonia s-a lovit de primele sancțiuni impuse de Moscova. Reprezentanții ruși ar fi suspendat livrările de gaze către Polonia, potrivit publicației poloneze Onet. Conform sursei citate, Rusia nu ar fi adus la cunoștință Poloniei această situație.

Moscova, decizie radicală. Rușii le-ar fi tăiat accesul la gaze naturale polonezilor

Guvernul a instituit de urgență o echipă de criză care a avut discuții la Ministerul pentru Climă. O confirmare privind o reducere semnificativă a transportului de gaze și apoi suspendarea acestuia a venit și din partea unor surse guvernamentale, dar și din partea reprezentanților din domeniul petrolului și gazelor din Polonia.

„Informația mai întâi despre o reducere semnificativă a transportului de gaze și apoi despre suspendarea acestuia marți a fost confirmată neoficial de Onet atât unor surse guvernamentale, cât și Companiei poloneze de petrol și gaze (PGNiG). Rușii nu au informat partea poloneză cu privire la motivele suspendării livrărilor”, a raportat Onet.

„Nu există încă un comunicat din partea rusă, dacă aceasta reprezintă îndeplinirea ultimatumului cu care a amenințat recent Vladimir Putin. Comunicatele oficiale pe această temă sunt așteptate în cursul zilei de astăzi (marți – n.r.)”, potrivit businessinsider.com.pl.

Vladimir Putin declarase la sfârșitul lui martie că a semnat un document prin care le cerea clienților străini ai Gazprom din așa-numitele „țări ostile” să plătească pentru gazul rusesc doar în ruble. Majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, inclusiv Polonia și Germania, nu au fost de acord cu aceste condiții. Excepția notabilă – Ungaria, în condițiile în care Viktor Orban este un aliat vechi al lui Vladimir Putin.

„Luăm în considerare diverse scenarii și suntem pregătiți pentru ele. Datorită implementării strategiei guvernamentale de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze, PGNiG este pregătit să obțină gaze din diverse direcții prin intermediul infrastructurii de transport Gaz-System, care a fost dezvoltată în mod consecvent de ani de zile”, au subliniat companiile poloneze de profil.

Joe Biden a hotărât să dea drumul din rezerva strategică a SUA a peste 1 milion de barili de petrol în fiecare zi, pentru următoarele șase luni.

„Prețurile noastre cresc din cauza acțiunii lui Putin. Nu există suficientă ofertă. Și concluzia este că dacă vrem prețuri mai mici la gaze, trebuie să avem mai multă aprovizionare cu petrol chiar acum”, a declarat Joe Biden.

 

 

Citește și: