Fiscul scoate artileria grea pentru acești români: cine e luat în vizor

Fiscul scoate artileria grea pentru acești români: cine e luat în vizor

Fiscul nu uită să le reamintească profesorilor români că au anumite obligații fiscale în raport cu statul român, dacă oferă ore de meditații și încasează venituri din acestea. Profesorii trebuie să fie transparenți cu sumele de bani câștigate, trebuie să le declare și mai ales să plătească contribuții la stat pentru ele.

Acestea fiind spuse, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vine în sprijinul contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din meditații, activități educaționale și alte forme de învățământ, prin publicarea Ghidului privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice care realizează venituri din aceste activități.

Mesajul ANAF este foarte clar

„Persoanele fizice care realizează venituri din meditații au obligația de a depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) până la data de 25 mai. Ghidul poate fi consultat pe portalul www.anaf.ro, în secțiunea Asistență Contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative, la acest link.

Agenția Națională de Administrare Fiscală continuă să extindă materialele informative dedicate persoanelor fizice și juridice pentru a încuraja cât mai mult conformarea fiscală voluntară a contribuabililor”, au transmis reprezentanții Fiscului.

Încă de la începutul anului, reprezentanții Fiscului au transmis profesorilor recomandări privind alinierea la normele fiscale.

„Reamintim persoanelor fizice care realizează venituri din meditații că au obligația de a se înregistra fiscal și de a îndeplini obligațiile declarative și de plată, în condițiile legii. Veniturile din meditații se încadrează în categoria veniturilor din activități independente, fiind reglementate de prevederile Codului fiscal (Titlul IV – Capitolul II).

Persoanele care realizează venituri din meditații au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în termen de 30 de zile de la data începerii activității, în vederea declarării veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, datorate în condițiile legii, funcție de situația fiscală concretă, se realizează în anul fiscal următor, până la termenul limită de depunere a declarației)”, a precizat ANAF atunci.

Citește și: