Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat lista neagră pe 2022 în care apar companiile care au probleme. Cum poți afla dacă angajatorul pentru care lucrezi este în pericol din cauza datoriilor, vezi în rândurile de mai jos.
Companiile din România care nu și-au achitat datoriile fiscale către Fisc în trimestrul I din acest an se regăsesc pe „lista neagră” a Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Lista neagră a fiscului 2022 este reglementată de Ordinului Ministerului Finanţelor Publice nr. 558/2016 în ceea ce privește Procedura de publicare a listelor datornicilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi valoarea acestor datorii.
Conform Art. 162 din Legea nr. 207/2015 în ceea ce privește Codul de procedură fiscală, ANAF are unele obligații.
”(1) Organele fiscale au obligația de a publica pe pagina de internet proprie lista debitorilor persoane fizice și juridice care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații.
(2) Lista se publică trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare și cuprinde obligațiile fiscale restante la sfârșitul trimestrului și neachitate la data publicării listei, al căror plafon se stabilește astfel:
a) în cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal central, prin ordin al președintelui A.N.A.F.;
b) în cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal local, prin hotărâre a consiliului local”, conform Legii.
Potrivit modificărilor şi completărilor ulterioare, ”nu fac obiectul publicării potrivit pct. 1 obligaţiile fiscale restante al căror cuantum total este sub următoarele plafoane: a) 100.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil; b) 50.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu; c) 10.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere; d) 1.500 lei, în cazul debitorilor persoane fizice, altele decât cele de la lit. c)”.
Pentru a căuta o anumită firmă pe lista neagră trebuie să scrieți în câmpul „Denumire” din josul paginii, după care să completați în următorul câmp codul format din litere si cifre care vă este afișat.
Printre companiile cu datorii se regăsește și compania Drumuri și Poduri Județene Cluj, care are o valoare totală a obligațiilor fiscale neachitate de peste 2.300.000 de lei. De asemenea, pe lista neagră a ANAF figurează și compania Ursus, care are datorii de peste 250.000 de lei.