ANAF punte tunurile pe acești români, dar măcar îi avertizează înainte: de la meditații la chirii, toți sunt vizați de fisc

ANAF punte tunurile pe acești români, dar măcar îi avertizează înainte: de la meditații la chirii, toți sunt vizați de fisc

ANAF se dă peste cap să aducă mai mulți bani la bugetul de stat, iar avertismentele pe marginea diversificării investigațiilor au apărut încă din primele luni ale noului an. Dincolo de sancțiuni și amenzi costisitoare, se pare însă că Agenția Naționale de Administrare Fiscală a inițiat totuși și un program de îndrumare și asistență în domeniul fiscal.

Dacă tot dă amenzi, fiscul autohton s-a gândit să inițieze și un program de informare pe marginea subiectelor care s-ar putea să te coste scump, dacă nu îți declari toate veniturile impozabile. Practic, oficialii ANAF vor să fie sigur că știi de ce iei amendă înainte să ți-o dea și, mai mult decât atât, încearcă să ajute să eviți motivele de sancțiuni. Face acest lucru prin trei proiecte pilot.

ANAF te amendează, dar te și învață

La momentul actual, ANAF derulează trei proiecte pilot privind stimularea conformării voluntare, dedicate persoanelor fizice, care se vor concentra pe educarea şi informarea contribuabililor despre obligaţiile fiscale. Obiectivele acestora sunt creşterea gradului de informare şi stimularea conformării fiscale voluntare a contribuabililor persoane fizice, pentru următoarele categorii de contribuabili: cadre didactice şi alte persoane ce pot obţine venituri din meditaţii; persoane care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (chirii); persoane fizice care realizează venituri din prestarea unor activităţi de înfrumuseţare şi întreţinere corporală, după cum se specifică într-un comunicat transmis de instituție, citat de Agerpres.

Numele celor trei proiecte pilot sunt cât se poate de sugestive, dar este important de reținut că funcționează doar în anumite regiuni ale țării. De exemplu, „Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din meditaţii, activităţi educaţionale şi alte forme de învăţământ” se desfășoară momentan în Cluj și Sibiu. Proiectul „Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din cedarea folosinţei bunurilor” are loc în Brașov și Constanța. Nu în ultimul rând, proiectul „Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din prestarea unor activităţi de înfrumuseţare/întreţinere corporală” se va desfăşura la nivelul municipiului Bucureşti (sectoarele 1 şi 3) şi al judeţului Ilfov.

Practic, în regiunile și în domeniile de activitate menționate, ANAF urmează să transmită informări prin care va aduce la cunoștința persoanelor vizate obligațiile declarative și de plată. Dincolo de acest program, dacă ai dubii despre câștigurile pe care trebuie să le raportezi și, implicit, să plătești impozit pentru ele, Agenția Națională de Administrare Fiscală de invită să suni la call center-ul instituției – 031.403.91.60 între 8:30 și 16:30 de luni până joi și vineri între 8:30 și 14:30.
Citește și: