FDA autorizează Rune Labs să folosească Apple Watch pentru a monitoriza boala Parkinson: cum vor funcționa senzorii de mișcare încorporați în Apple Watch

FDA autorizează Rune Labs să folosească Apple Watch pentru a monitoriza boala Parkinson: cum vor funcționa senzorii de mișcare încorporați în Apple Watch

Se pare că senzorii de mișcare ai Apple Watch pot fi un instrument util pentru pacienții cu Parkinson și pentru medicii acestora. FDA a acordat laboratoarelor Rune aprobarea de a folosi software-ul lor asociat cu Apple Watch pentru a urmări simptomele bolii Parkinson.

Conform Reuters, startup-ul de sănătate digitală din San Francisco a creat un software pentru watchOS care poate detecta simptomele comune ale Parkinson, cum ar fi tremor, mișcare involuntară sau lentă, rigiditate și echilibru deficitar. Smartphone-ul și alte forme de monitorizare la distanță a bolii Parkinson există de ceva vreme, dar acesta este primul software conceput pentru Apple Watch pe care FDA l-a aprobat pentru tulburări de mișcare.

Apple Watch poate monitoriza Parkinson

De când Apple Watch Series 4 a fost lansat pentru prima dată în 2018, dispozitivul purtabil a fost capabil să detecteze anumite simptome și să ofere măsurători avansate de activitate. În același an, compania a adăugat un API Movement Disorder la ResearchKit-ul său open-source, deschizând ușa dezvoltatorilor să creeze aplicații watchOS pentru a urmări boala Parkinson și alte boli. După cum notează Rune Lab, compania este prima care utilizează API-ul în scopuri comerciale.

Aplicația watchOS de la Rune Labs le va oferi medicilor acces la datele de mișcare a pacienților în timp, care pot completa informațiile pe care le obțin de la un examen fizic în persoană. Cu toate astea, Rune Labs observă, de asemenea, că instrumentele Apple Watch nu sunt capabile să le ofere pacienților o imagine completă a tulburării lor.

„Desigur, există limitări ale trusei Apple pentru tulburări de mișcare: tremorul și diskinezia sunt doar două simptome în boala Parkinson, iar clasificatorii în sine nu sunt încă perfecți”, a scris fondatorul Rune Labs, Brian Pepin, anul trecut, într-o postare pe blog.

Apple și-a concentrat mult timp și bani pe extinderea și actualizarea capabilităților de urmărire a sănătății și fitness-ului ceasului, urmând să vină multe altele în actualizările viitoare. La începutul acestei luni, FDA a eliminat și funcția AFib History a watchOS – care monitorizează bătăile neregulate și extrem de rapide ale inimii – și va fi lansată în viitoarea actualizare watchOS 9.

Citește și: