21 iun. 2022 | 12:17

Fascinanta poveste a ”Băiatului de Ciocolată”: liceanul Lucian Popescu a ajuns primul campion european la box din România

ACTUALITATE
Fascinanta poveste a ”Băiatului de Ciocolată”: liceanul Lucian Popescu a ajuns primul campion european la box din România

Lucian Popescu denumit și „băiatul de ciocolată” ajungea în adolescență campion european la box, având o impresionantă poveste în spate. Află cine a fost acest sportiv din perioada interbelică.

La doar 18 ani ai săi, Lucian Popescu devenea primul campion european la box profesionist din istoria României. Acesta se afla încă pe băncile liceului atunci când reușea incredibila performanță de a-l înfrânge pe campionul Europei la box.

”N-am uitat şi nu voi uita niciodată câtă mândrie adunam în inimă atunci când dăruiam ţarii mele, în trei rânduri, titlul european. Îmi dau seama că truda mea n-a fost zadarnică şi că am avut şi eu rostul meu pe acest binecuvântat pâmânt românesc”, spunea Lucian Popescu în 1973, în cartea „Băiatul de ciocolată”.

Acestea au fost cuvintele celui care devenea în perioada interbelică cunoscut în toată Europa, ducând numele țării în clasament. Presa acelor vremuri l-au denumit pe acesta „Băiatul de ciocolată” pe baza culorii pielii sale. Acesta se năștea în București în data de 12 ianuarie 1912 și a început activitatea de boxer încă de când se afla pe băncile liceului.

poveste lucian popescu

Lucian Popescu devenea campion european la box inca din liceu

La doar 14 ani, era boxer amator, iar la doar doi ani distanță, debuta în liga profesionistă. Tot la 16 ani reușea să câștige titlul național la categoria muscă. Dumitru Teica a fost cel care s-a ocupat de antrenamentele băiatului și cel care l-a determinat să continue cu multă ambiție.

Datorită antrenamentelor asiduue, a seriozității sale și a ambiției, reușea să câștige meci după meci, iar în anul 1930, lupta împotriva campionului european Kid Oliva. Acesta din urmă a venit special în România contra remunerației de 300.000 de lei, iar românul nostru părea să nu aibă prea multe șanse.

Cu toate că adversarul său se bucura de faimă și celebritate, „Băiatul de ciocolată” a venit la meci îmbrăcat în uniforma școlară. Publicul a rămas mut de uimire când Lucian Popescu a reușit să îl pună de opt ori la pământ pe campionul european de origine franceză.

Kid Oliva i-a cedat acestuia centura de campion european, după ce în runda a 10-a a abandonat. Numele românului ajunge astfel în presa din întregul continent. În România, Gazeta Sporturilor din data de 10 iunie 1930 scria că „Niciodată în viaţa noastră sportivă nu ne-a fost rezervată satisfacţia înregistrării unei victorii de anvergura celei obţinute de către Lucian Popescu”.

Lucian Popescu și a sa poveste de succes din lumea boxului

Această victorie reprezenta doar începutul succesului său, fiind un important sportiv al istoriei boxului românesc.  Lucian Popescu a continuat la categoria cocoș, luptându-se cu spaniolul Carlox Flix pentru a obține titlul european.

Meciul a avut loc în data de 19 septembrie 1931 pe Arenele Romane din București. Cu toate că pariurile erau puse pe spaniol, după 15 runde, Lucian Popescu reușește să devină campion european pentru a doua oară, doar că de această dată la categoria cocoș.

În luna martie a anului următor, Popescu pierdea titlul la Milano. Acesta a povestit în carte faptul că vina i-a aparținut în totalitate, fiind „luat de focul luptei” și neglijând blocajul. Lovitura capului de podea nu i-a mai dat voie acestuia să reia meciul și, eventual, să îl câștige.

poveste lucian popescu

Lucian Popescu in dreapta, iar in stanga, boxerul Al Panama Brown

Din cauza problemelor de sănătate, a avut o pauză de câțiva ani, iar în iunie 1939, acesta revine în ring, luptând împotriva lui Phil Dolhem, campion la categoria pană, reușind să înscrie încă o victorie după 15 reprize. În cartea dedicată lui Lucian Popescu de către scriitorul George Mihalache stă povestea acelui meci.

”Voiam sa dovedesc tuturor celor care erau gata să joace tontoroiul pe mormântul fostului campion că nu mi-am spus ultimul cuvânt în boxul românesc şi că după nouă ani de zile mă simt încă în stare să reeditez performanţa de a aduce ţării mele un nou titlu continental” .

Ultima confruntare a sa a avut loc în anul 1942, împotriva italianului Gino Bondavalli. Acesta a luptat până la sfârșitul meciului într-o singură mână după ce mâna stângă a cedat. Meciul a fost pierdut, iar în următorii ani a mai participat la doar câteva meciuri.

După ce Al Doilea Război Mondial a luat sfârșit, acesta a devenit antrelor la Clubul Progresul. Astfel, de la „Băiatul de ciocolată” a ajuns să fie cunoscut ca „Nea Lucică”. Lucian Popescu moare la vârsta de 70 de ani, în data de 9 decembrie 1982.