Primul român ajuns stea de cinema în America: comparat cu Charlie Chaplin, filmul cu sunet i-a adus sfârșitul la Hollywood

Primul român ajuns stea de cinema în America: comparat cu Charlie Chaplin, filmul cu sunet i-a adus sfârșitul la Hollywood

Un român a ajuns star de cinema în America, fiind comparat cu celebrul Charlie Chaplin. Află care este pelicula care l-a făcut celebru.

 

Ioan Balaș a fost actorul american de origine română care a reușit să devină un star hollywoodian în perioada interbelică. Acesta s-a născut în anul 1899 într-o localitate din vecinătatea Brașovului. Acesta a devenit ulterior Bob Curwood, în anul 1925, după ce a primit rolul principal într-un scurt metraj care a fost turnat în studiourile Universal Pictures Corporation.

român comparat chaplin
Scene din filmele western mute ale caror erou era interpretat de Bob Curwood

De-a lungul carierei sale, Bob a jucat în 26 de pelicule, devenind un actor foarte cunoscut la Hollywood. Cu toate acestea, din cauza acccentului pe care îl avea și greutatea de a vorbi fluent limba engleză, i-au adus sfârșitul carierei sale, atunci când Universal a început să producă filme cu sunet.

român comparat chaplin
Bob Curwood a devenit ulterior regizor

„Am publicat, anul trecut, în revista noastră două articole în care relevam ascensiunea lui Bob Curwood şi originea lui de român neaoş. (…) Într’adevăr, în America, Bob Curwood este cel mai popular şi mai apreciat <> al filmelor sportive. Este idolul spectatorilor aşa cum era odinioara Rudolph Valentino pentru filmele de salon.

Din punct de vedere artistic presa îl pune alături de Charlie Chaplin, socotindu-l ca un adevărat geniu al cinematografului. Pentru că Bob Curwood nu se limitează la a-şi interpreta numai rolurile. El îşi scrie scenariile şi le interpretează şi tot el şi le regisează, ceea ce n’au ajuns să facă până acum, decât  Charlie Chaplin şi Eric von Stroheim”, potrivit unui articol din publicația „Realitatea Ilustrată” din data de 17 iulie 1930.

Actorul român era comparat cu Charlie Chaplin

Fiind nevoit să renunțe la cariera sa de actor, românul a devenit apoi regizor. În ceea ce privește averea acumulată, în anu 1931, aceasta era estimată la două milioane de dolari. Din cauza crizei economice din SUA, Bob a fost nevoit să părăsească teritoriul american și să se mute în Mexic acolo unde a continuat să regizeze.

„Filmele lui Bob sunt pline de peripeţii, înscenate fără trucaje, totul fiind făcut în plină natură. Bob e un călăreţ ne’ntrecut, jongleur în aruncarea lassoului, boxer neobosit, un glas frumos, vorbind la perfecţie engleza şi mexicana, fotogenic şi cu un râs sănătos, tânăr şi plin de speranţă. Bob e omul care trebue s’ajungă să’nfrângă soarta, oricât de vitregă ar fi ea şi să facă în viaţă lucruri mari”, scriau în anul 1935 jurnaliștii publicației menționate anterior.

român comparat chaplin
Bob Curwood a jucat in 26 de filme

Bob Curwood moare în anul 1980 în Mexic, iar de-a lungul vieții sale nu a negat niciodată că este român. Mai mult, acesta a încercat să ajungă cunoscut inclusiv în România, trimițând mai multe scrisori publicațiilor acelor vremuri.

12:33 / 16.06.2022