Evoluția pieței de criptoactive: ce se întâmplă cu Bitcoin, Ethereum și Terra Luna la final de 2022

Evoluția pieței de criptoactive: ce se întâmplă cu Bitcoin, Ethereum și Terra Luna la final de 2022

După nebunia din 2017 și creșterea bruscă a prețurilor, piața criptoactivelor s-a consolidat și a atras milioane de investitori individuali și instituționali din întreaga lume. Însă, de la începutul anului, situația a devenit mai complicată. Într-adevăr, capitalizarea pieței criptoactivelor a scăzut de la 3.000 de miliarde la sfârșitul anului 2021 la mai puțin de 1.000 de miliarde în prezent. Tendința descendentă de pe piețele globale nu exclude, prin urmare, bitcoin și industria criptoactivelor.

Corelate din ce în ce mai mult cu Nasdaq sau cu acțiunile de tehnologie odată cu intrarea masivă a investitorilor instituționali pe această piață, prețurile criptoactivelor nu fac așadar excepție și sunt penalizate atât de războiul din Ucraina, cât și de politicile monetare ale băncilor centrale de reducere a inflației și de un dolar puternic.

În același timp, pe când unii investitori au preferat să se orienteze către active mai puțin riscante în această perioadă de incertitudine, inovațiile continuă să apară pe această piață, iar optimismul dezvoltatorilor și al persoanelor care lucrează în acest domeniu rămâne intact, în ciuda evenimentelor care au avut loc la începutul anului.

Pe lângă contextul macroeconomic, începutul anului 2022 a fost unul plin de evenimente pentru industria criptoactivelor. În decurs de doar câteva zile, Terra Luna, unul dintre cele mai mari protocoale blockchain, a scăzut cu 99%, antrenând cu el și stablecoin-ul său algoritmic UST. După acest început de an haotic, speranțele erau în jurul actualizării Ethereum prin trecerea la un nou model de tip “proof of stake” pentru validarea tranzacțiilor.

Dincolo de reducerea consumului de energie cu peste 99%, rețeaua Ethereum a devenit și deflaționistă (cantitatea de ETH în circulație se reduce zi de zi). Este, prin urmare, un eveniment istoric pentru Ethereum și pentru întreaga piață cripto, deoarece în ziua de azi numeroase aplicații descentralizate utilizate de milioane de utilizatori și-au creat token-urile și și-au construit aplicația pe acest blockchain (Uniswap, Aave, Synthetix etc.).

Cu o capitalizare de piață de 161 de miliarde de dolari, Ether este, de asemenea, al doilea cel mai mare cripto de pe această piață. Prin urmare, o problemă tehnică în momentul trecerii la proof of stake ar fi fost catastrofală și ar fi avut un impact dezastruos asupra tuturor criptoactivelor. Dar, în ciuda faptului că acest eveniment a fost un succes și că tranziția a avut loc fără probleme deosebite, prețul ETH a scăzut totuși drastic și se tranzacționează acum în jurul valorii de 1300 de dolari.

Așadar, chiar dacă în viitor unele criptoactive se vor situa probabil mult peste prețul lor actual, iar capitalizarea totală a pieței cripto ar putea depăși cu mult 1.000 de miliarde de dolari, contextul geopolitic îi împinge totuși pe investitori să rămână prudenți pe termen scurt. Prin urmare, dacă obiectivul este de a păstra capitalul, investitorii ar trebui să se concentreze deocamdată pe active mai puțin riscante! Pe de altă parte, dacă credeți că această industrie va continua să crească și nu vă temeți de volatilitatea pe termen scurt, prețurile actuale ale anumitor criptoactive s-ar putea dovedi a fi un prag de intrare excelent pe termen lung.

Despre eToro

eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 30 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

De David Derhy, Market Analyst la eToro