Bitcoin versus Ethereum, în costuri de minare: cât plătești pentru energie electrică în România, ca să obții criptomonede

Bitcoin versus Ethereum, în costuri de minare: cât plătești pentru energie electrică în România, ca să obții criptomonede

Poți obține criptomonede în două feluri, să le cumperi sau să le minezi. Pe lângă un hardware competitiv și foarte scump, minatul implică și niște costuri foarte generoase la capitolul energie electrică. Având în vedere cât de mult variază prețul la curent de la o țară la alta, e bine de știut cât te costă să obții un Bitcoin sau Ethereum în condiții ideale, în România.

La nivel global, prețul la energie electrică a explodat în ultimul an. Implicit, costurile pentru obținerea celor mai populare criptomonede a variat și el foarte mult. În continuare poți mina destul de ieftin în anumite colțuri ale lumii, dar îngrijorător este faptul că, în alte părții de pe mapamond, valorile sunt fabuloase. Independent de prețul Bitcoin, valoarea pe care o plătești în energie electrică pentru minarea unei singure monede variază cu până la 200.000 de dolari, în funcție de țară.

Cât costă să minezi Bitcoin și Ethereum în România

Punctual, pentru a mina o singură criptomonedă, ai nevoie de aproximativ 1449 de kilowați oră (kWh) de energie. Ca să înțelegi mai bine ce înseamnă această cifră, gândește-te că vorbim de consumul unei gospodării americane de dimensiune medie pe parcursul a 13 ani. Cu alte cuvinte, vorbim de un consum fabulos, cu un cost fabulos, cost care a devenit și mai generos în ultimul an. Partea bună, dacă o putem numi așa, este că energia electrică variază în continuare ca preț de achiziție dintr-o parte în alta a mapamondului, fiind mai rentabil să te apuci de minat în anumite țări.Conform unei analize realizate de 911 Metallurgist, în România, pentru minarea unui Bitcoin, prețul este de aproximativ 18.320 de dolari, valoare care ne plasează pe locul 38 în lume și locul 4 în europa. Lăsând la o parte investiția în echipamentele de minat, la prețul de aproximativ 20.400 de dolari pentru un Bitcoin, la momentul redactării acestui articol, obții un profit net de 2000 de dolari pentru fiecare monedă. În cazul Ethereum, prețul de minare este de 77 de dolari, pe când un Dogecoin te costă doar 10 cenți.

Valorile financiare de referință folosite în studiul citat mai sus sunt cele din 23 martie 2022 pentru 198 de state. Cel mai scump să minezi un Bitcoin te costă în Venezuela – 246.530 de dolari. Cel mai ieftin este în Kuweit, unde ai plăti pe energie electrică doar 1393 de dolari. În această țară, un kWh costă în medie 3 cenți. La distanță mare, pe locul doi se află Algeria, cu un cost al curentului de 4181 de dolari aferent obținerii unui Bitcoin, urmată de Sudan – 4779 de dolari.

cost-minare-bitcoin