29 mart. 2022 | 12:30

Erdogan, apel la Rusia și Ucraina: „Turcia este profund îngrijorată de conflict. Nu va ieși niciun perdant dintr-un acord de pace echitabil“

ULTIMA ORĂ
Erdogan, apel la Rusia și Ucraina: „Turcia este profund îngrijorată de conflict. Nu va ieși niciun perdant dintr-un acord de pace echitabil“

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat marți că progresele înregistrate în negocierile ruso-ucrainene ar putea deschide calea către o întâlnire la nivelul liderilor. Președintele turc a afirmat, de asemenea, că țara sa este încântată să găzduiască o întâlnire între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Erdogan a ținut să precizeze că Turcia este „profund îngrijorată de conflict“, însă e optimist că se pot face progrese. Mai multe detalii, în continuare.

Erdogan, apel ferm către Rusia și Ucraina

Adresându-se celor două părți care se află acum la Istanbul pentru discuții de pace, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a declarat optimist în ceea ce privește înregistrarea unor progrese, asigurând că țara pe care o conduce ar fi încântată să găzduiască o întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Erdogan i-a numit pe cei doi „prieteni valoroși“.

„Sperăm că întâlnirile vor fi benefice atât pentru țări, cât și pentru regiune, deoarece Turcia este profund îngrijorată de conflict“, a declarat liderul de la Ankara.

Acesta a mai spus că procesul negocierilor dintre Rusia și Ucraina a sporit speranța de pace și obținerea unui acord de încetare a focului cât mai curând posibil – ceea ce ar fi în beneficiul tuturor părților.

Recep Tayyip Erdogan a felicitat atât delegația rusă, cât și pe cea ucraineană pentru „eforturile mari“, menționând că au prerogativa de a pune capăt tragediei care a ucis mii de ucraineni și a distrus orașe.

Citește și: Președintele Turciei îi cere lui Vladimir Putin să găsească o „ieșire onorabilă“ din războiul pe care îl duce în Ucraina

E timpul ca discuțiile să înceapă să producă rezultate

Președintele turc a afirmat că este timpul ca discuțiile să înceapă să producă rezultate, subliniind totodată ideea că Turcia a afișat o poziție corectă, care nu nesocotește drepturile niciunei părți. Potrivit acestuia, Turcia nu a ezitat să își asume responsabilitatea pentru pace și stabilitate în regiune.

„Noi credem că nu va exista niciun perdant într-un acord de pace echitabil“, a spus liderul turc, precizând că lumea așteaptă vești bune de la Istanbul.

Președintele Turciei a ținut să menționeze că el va părăsi țara și va ajunge la Tașkent, dar ministrul de Externe Mevlüt Çavuşoğlu va rămâne în Turcia pentru restul întâlnirilor, oferind asistență dacă va fi nevoie.

„Știu că nu veți ezita să luați inițiativa de a facilita din nou pacea“, a spus Erdogan.