Putin și Zelenski, din ce în ce mai aproape de o discuție față în față

Putin și Zelenski, din ce în ce mai aproape de o discuție față în față

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a notat că atunci când se va întâlni cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, joi, în Turcia, o să propună să aibă loc discuţii directe între preşedinţii Ucrainei şi Rusiei, relatează AP.

Putin și Zelenski, aproape de o discuție față în față

UPDATE 18 martie: Putin spune că un acord de pace cu Ucraina ar putea implica o discuție față în față cu președintele Volodimir Zelenski

Într-o discuție purtată la telefon, Vladimir Putin i-a adus la cunoștință președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, condițiile pentru un acord de pace cu Ucraina. Acestea s-ar putea împărți în două categorii, iar dacă prima „nu ar fi prea dificil de îndeplinit“, a doua presupune o întâlnire faţă în faţă între el şi Zelenski.

Potrivit oficialului turc, a doua categorie de condiţii vizează statutul regiunii Donbas (estul Ucrainei), şi al Crimeei.

“Vrem discuţii între preşedintele Ucrainei şi Vladimir Putin, pentru că el este cel care ia deciziile finale”, a spus Kuleba la televiziunea ucraineană.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus deseori discuţii directe cu Putin şi a spus că a sunat Kremlinul înaintea invaziei, însă fără niciun succes. Putin a fost de acord să discute doar cu lideri occidentali.

În plus, se pare că Ucraina a renunțat la ideea de NATO, o condiție pusă de negociatorii ruși ca să se oprească bombaramentele, astfel că Zelenski este gata de compromisuri. În plus, tot acesta a fost cel care a cerut o întâlnire față în față cu Vladimir Putin.

Coridorul de evacuare din Sumî este în curs de desfășurare

Oficialii ucraineni spun că ruta de evacuare planificată pentru a ajuta civilii să părăsească orașul Sumî din nord-est, care a suferit atacuri și atacuri aeriene susținute ale Rusiei în ultimele zile, funcționează acum. Coridorul este între Sumî și orașul ucrainean Poltava, o călătorie de puțin sub 100 de mile.

„Această rută a fost agreată de părțile ucrainene și ruse. Regimul de încetare a focului este de la 09:00 până la 21:00, ora Kievului. Ucraina aderă la el”, a declarat Dmytro Lunin, șeful administrației regionale Poltava, pe canalul său Telegram.

Lunin a adăugat că câteva zeci de autobuze au părăsit deja Lokhvytsia, un oraș la sud-vest de Sumî, pentru a ridica civili și că au fost trimise și 20 de tone de ajutor umanitar, inclusiv alimente și medicamente.

„Vom primi oameni, îi vom hrăni. Evacuăm civili, inclusiv studenți străini. După ce vor merge în vestul țării. Ajutorul umanitar ar trebui să sosească și în Sumy prin acest coridor umanitar – alimente și medicamente”, a spus Lunin.

Anunțul unui coridor de evacuare în Sumî vine după ce un atac aerian rusesc asupra unui bloc de apartamente din oraș a ucis nouă civili, inclusiv doi copii, potrivit Serviciilor de Stat de Urgență (SES) din Ucraina.

Luni, oficialii ucraineni au respins propunerea unilaterală a Rusiei de a coridoarelor de evacuare pentru civili ca fiind un non-starter inacceptabil, deoarece majoritatea rutelor duc către Rusia sau către aliatul său ferm, Belarus, și ar impune oamenilor să călătorească prin zonele active de luptă. Mai multe încercări anterioare de evacuare a civililor au eșuat la începutul acestei săptămâni, liderii occidentali acuzând forțele ruse că continuă să vizeze rute sigure pre-aprobate.

Duminică, o lovitură rusă a lovit un punct de trecere de evacuare din afara Kievului, ucigând opt persoane, inclusiv doi copii care încercau să fugă.

Citește și: