Președintele Turciei îi cere lui Vladimir Putin să găsească o „ieșire onorabilă” din războiul pe care îl duce în Ucraina

Președintele Turciei îi cere lui Vladimir Putin să găsească o „ieșire onorabilă” din războiul pe care îl duce în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin ar trebui încurajat să „facă o ieșire onorabilă” pentru a soluționa conflictul din Ucraina, a declarat vineri președintele turc Recep Tayyip Erdogan. „Trebuie să-i spunem lui Putin „acum, tu ar trebui să fii arhitectul unui pas pentru pace”. Ar trebui să încercăm să rezolvăm acest conflict încurajând o ieșire onorabilă”, a declarat Erdoğan reporterilor în timpul zborului său de întoarcere de la o întâlnire de la Bruxelles cu liderii NATO.

Erdogan îi recomandă lui Putin să rezolve acest conflict onorabil

Preşedintele turc chiar și-a anunţat de asemenea intenţia pentru a discuta cu Vladimir Putin şi cu Volodimir Zelenski, cu scopul de a evalua detaliile reuniunii NATO. Potrivit presei turce, discuţia cu Zelenski va avea loc vineri.

În plus, Ankara se consideră un mediator în conflictul din Ucraina şi are relaţii apropiate atât cu aceasta, cât şi cu Rusia.

Conform lui Erdogan, Kievul şi Moscova sunt de acord asupra a patru puncte de negociere din şase, acestea fiind renunţarea de către Ucraina la aderarea la NATO, retragerea obstacolelor în calea folosirii limbii ruse, acceptarea unei dezarmări parţiale, garanţii de securitate, dar părţile rămân în dezacord cu privire la problemele teritoriale.

„Ucraina este, desigur, un stat. Iese din discuţie pentru Kiev să accepte o dezarmare completă, dar partea ucraineană este pregătită să facă unele compromisuri”, a dat asigurări Erdogan, precizând că discuţiile sunt mai dificile în privinţa statutului regiunii separatiste Donbas şi a peninsulei Crimeea.

În ce priveşte sancţiunile occidentale impuse Rusiei, el a spus că Turcia nu poate face nimic pentru a adăuga presiune având în vedere dependenţa energetică de Rusia şi alte legături economice cruciale. Rusia rămâne principalul furnizor de gaze şi de turişti pentru Turcia, cu care construieşte prima centrală nucleară de pe teritoriul turc.

„Nu îmi pot lăsa cetăţenii în frig. Nu pot reduce industria noastră la zero. Trebuie să ne apărăm aceste interese”, a explicat Erdogan.

Joe Biden îi laudă pe ucraineni pentru că „au intensificat” să-și apere țara

Președintele american Joe Biden a lăudat curajul civililor ucraineni în timp ce le-a vorbit trupelor americane din Polonia, spunând că aceștia dau un exemplu.

„Oamenii ucraineni au multă coloană vertebrală. Au mult curaj. Uitați-vă cum se ridică. Femei, tineri care stau în mijlocul, în fața unui tanc blestemat, spunând doar „Nu plec. Mă țin”. Sunt incredibili”, a spus Biden, potrivit CNN.

Joe Biden a spus că lumea se confruntă în prezent cu o luptă între „democrație și oligarhi”.

„Ceea ce vă angajați este mult mai mult decât doar dacă puteți sau nu alina oamenii din Ucraina. Suntem într-o nouă fază. Suntem într-un punct de inflexiune”, a continuat el.

El a mulțumit trupelor americane, numindu-le „cea mai bună forță de luptă din istoria lumii”.