26 sept. 2022 | 13:55

Elon Musk nu crede în brevete: ce i-a spus lui Jay Leno, cum explică

ACTUALITATE
Elon Musk nu crede în brevete: ce i-a spus lui Jay Leno, cum explică

Lista lucrurilor care îl interesează pe Elon Musk variază de la călătorii în spațiu, până la reducerea traficului infernal din Los Angeles, Statele Unite ale Americii.

Totuși, există oare ceva care să nu fie lista de interese a lui Musk? Se pare că da: brevetele.

Antreprenorul în vârstă de 51 de ani a apărut recent la „Jay Leno’s Garage”, de la CNBC, pentru a oferi fostei gazde „Tonight Show” un tur în jurul bazei spațiale SpaceX din Texas.

Jay Leno l-a luat la întrebări pe Elon Musk

În timpul turului, Jay Leno l-a întrebat dacă SpaceX deține un brevet pentru materialele folosite pentru a-și construi navele spațiale. Elon Musk a răspuns că producătorul său de nave spațiale nu are obiceiul să patenteze mai nimic.

„Nu îmi pasă de brevete”, i-a spus Musk lui Leno. „Acestea sunt pentru cei slabi”, a adăugat magnatul.

În opinia lui Musk, brevetele sunt „utilizate în general ca să servească drept o tehnică de blocare”, astfel, ele ar fi concepute pentru a-i împiedica pe alții să inoveze, la rândul lor, domeniul în care activează.

„Sunt folosite ca minele terestre în război”, spune el. „Ei, de fapt, nu ajută la evoluția lucrurilor; pur și simplu îi opresc pe alții să țină pasul”, a mai spus, sigur pe sine, Elon Musk.

De altfel, nu este prima dată când Musk se pronunță împotriva brevetelor. Într-o notă din 2014 adresată angajaților Tesla, Musk a spus că abilitatea companiei sale este „de a-i atrage și a-i motiva pe cei mai talentați ingineri din lume”, nu de a face brevete.

„Brevetele servesc doar la înăbușirea progresului, la consolidarea pozițiilor corporațiilor gigantice și la îmbogățirea celor din profesia juridică, mai degrabă decât a inventatorilor efectivi”, scria el, la acea vreme.

Pagina legală a site-ului Tesla include, de asemenea, un angajament care spune că gigantul „nu va iniția procese de brevet împotriva nimănui care, cu bună-credință, dorește să-și folosească tehnologia”.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele