Cel mai important serviciu al lui Elon Musk începe să sufere din cauza popularității: ce se întâmplă cu Starlink

Cel mai important serviciu al lui Elon Musk începe să sufere din cauza popularității: ce se întâmplă cu Starlink

Elon Musk este cel mai bogat om din lume, iar companiile sale, unele dintre cele mai profitabile și populare. Din păcate, popularitatea nu are de fiecare dată consecințe pozitive, după cum au început să observe utilizatorii de internet prin satelit de la Starlink.

În prima etapă de propagare a propriului serviciu de internet prin satelit, Elon Musk a oferit Starlink doar utilizatorilor din Statele Unite și Canada. Ulterior, s-a extins până la nivelul în care te poți abona chiar și din România. Creșterea accelerată a numărului de utilizatori nu a avut neapărat efect asupra stabilității rețelei, cât asupra vitezei, după cum era de așteptat. Un nou raport de la Ookla asociază niște cifre foarte precise acestui fenomen.

Starlink de la Elon Musk, un pic mai lent decât pe vremuri

Pe parcursul unui an, Ookla a analizat vitezele la internet înregistrate de utilizatorii internetului prin satelit de la Elon Musk. Ca referință, în ultimul an, Starlink a devenit accesibil într-un număr mare de țări suplimentare, precum Ucraina sau România.

În acest timp, chiar dacă reușește în continuare să depășească viteza medie de download pusă la dispoziție serviciile tradiționale de internet fix din 16 țări europene, Starlink este mai lent decât în urmă cu un an. Cu cât s-au abonat mai mulți utilizatori, cu atât a scăzut și lățimea de bandă. Viteza de download este mai mică în Canada, Franța, Germania, Noua Zeelandă, Marea Britanie și SUA cu valori între 9% și 54%, între trimestrul 2 din 2021 și trimestrul 2 din 2022.

Cu toate acestea, viteza mediană de descărcare din America de Nord în trimestrul 2 din acest an a fost de cel puțin 60Mbps pentru toți utilizatorii, mai mult decât suficient pentru orice nevoi de streaming, gaming online, videoconferință sau orice altceva ți-ar putea trece prin cap. Dincolo de acea valoare, în Europa, în aceeași perioadă, viteza mediană de descărcare prin Starlink a fost de peste 100 Mbps. Problemele mai mari sunt pe partea de încărcare, viteza de upload, unde media a fost de 19,34 Mbps.