Elon Musk și sateliții lui din rețeaua Starlink: cum ”a dat-o de gard” și a intrat în vizorul Chinei

Elon Musk și sateliții lui din rețeaua Starlink: cum ”a dat-o de gard” și a intrat în vizorul Chinei

Elon Musk are o serie de ambiții impresionante legate de explorarea spațiului, iar acestea au început deja odată cu lansarea sateliților Starlink. Din păcate, rețeaua sa de sateliți face probleme.

Elon Musk a fost criticat aspru de chinezi în spațiul online, la începutul acestei săptămâni. Aparent, autoritățile chineze s-au plâns de faptul că au fost forțate să execute o serie de manevre cu propria stație spațială, în orbita pământului, pentru a evita coliziunea cu sateliții celui mai bogat om din lume, conform Reuters, via Agerpres.

Elon Musk și sateliții Starlink, de ce reprezintă o problemă

Starlink Internet Services este o divizie a companiei spațiale SpaceX ce aparține lui Elon Musk. Aceasta este cunoscută mai ales pentru sateliții aflați pe orbita Pământului. Din păcate, respectivii sateliți au avut ”două întâlniri apropiate” cu stația spațială chineză. Evenimentele s-au petrecut pe 1 iulie și 21 octombrie, potrivit unui document depus de către autoritățile chineze la biroul ONU pentru probleme spațiale, la începutul lunii decembrie.

„Din motive de siguranţă, Staţia Spaţială Chineză şi-a activat preventiv sistemul de control pentru evitarea coliziunilor”, au declarat autorităţile chineze în acel document publicat pe site-ul Biroului ONU pentru probleme spaţiale. Este important de reținut că plângerea oficialilor din China nu a fost verificată de către o autoritate independentă, iar SpaceX nu a comentat pe marginea subiectului.

Dincolo de asta, pe Twitter-ul chinezesc, Weibo, mai mulți internauți au criticat rețeaua de sateliți Starlink. Unul a insistat asupra faptului că sunt ”doar o grămadă de deșeuri spațiale”. Altul a insistat asupra faptului că, de fapt, discută de ”arme americane de război spațial”. Aceste afirmații vin în contextul în care aproape 30.000 de sateliţi şi deşeuri spaţiale plutesc în prezent pe orbita Pământului. Din acest motiv, oamenii de ştiinţă au cerut guvernelor din lumea întreagă să împărtăşească datele de care dispun pentru a reduce în acest fel riscul de producere a unor coliziuni catastrofale în spaţiu.

Până la această oră, SpaceX are aproximativ 1900 de sateliți în cadrul rețelei sale de internet de mare viteză intitulată Starlink, iar rețeaua nu face decât să se extindă.

Citește și: