După ce au rămas fără Instagram, rușii au deja o alternativă: când se lansează Rossgram

După ce au rămas fără Instagram, rușii au deja o alternativă: când se lansează Rossgram

Instagram a dispărut din Rusia la începutul acestei săptămâni, cea mai nouă consecință a practicilor agresive de cenzură de la Kremlin. În contextul în care publicul era foarte numeros pentru respectiva aplicație, rușii au deja o alternativă aproape gata.

Un grup de antreprenori ruși s-a gândit să profite un pic de situația actuală din Rusia și să lanseze o alternativă la una dintre cele mai importante aplicații care a dispărut din această țară, peste noapte. În contextul în care Instagram a lăsat un gol imens în rândul publicului rus, gestul nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră.

Rossgram, un fel de Instagram, dar rusesc

Pe 28 martie, peste doar câteva zile, în Rusia se va lansa Rossgram. O mare parte din funcționalitatea pusă la dispoziția utilizatorilor va fi aceeași pe care o găsești în Instagram, dar vor exista și funcții suplimentare, precum opțiunea de crowdfunding pentru a facilita strângerea de fonduri de către creatorii de conținut.

„Partenerul meu Kirill Filimonov şi grupul nostru de dezvoltatori am decis să nu ratăm această oportunitate pentru a crea un echivalent rusesc al unei reţele sociale iubite de compatrioţii noştri”, a scris Alexander Zobov, directorul de relaţii publice al iniţiativei, pe reţeaua socială VKontakte.

Informarea pe marginea acestui subiect vine la câteva zile după ce, autoritatea de reglementare din sectorul comunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor, a blocat accesul la Instagram pe întregul teritoriu al Rusiei. Decizia a venit după ce Meta Platforms, compania din spatele Facebook, Instagram sau WhatsApp, a confirmat săptămâna trecută că va introduce o excepție de la tratamentul mesajelor ostile, agresive sau amenințătoare. Cu alte cuvinte, a permis postările încărcate cu ură pentru armata rusă și liderii de la Kremlin. În mod previzibil, rușii nu au fost încântați de această practică.

Revenind însă la Rossgram, din ce se poate desprinde din fotografia postată de Alexander Zobov pe VKontakte (Facebook-ul rusesc), schema de culoare și interfața per ansamblu din Rossgram vor fi foarte similare cu Instagram.

Citește și: