Creatorii de conținut ruși de pe TikTok au fost plătiți pentru a face propagandă

Creatorii de conținut ruși de pe TikTok au fost plătiți pentru a face propagandă

Casa Albă nu este singura care încearcă să conducă discuțiile despre Ucraina pe TikTok. Vice News a descoperit că influencerii ruși de pe TikTok sunt plătiți pentru a distribui videoclipuri care promovează narațiunea guvernului Putin despre invazia în Ucraina.

Un operator anonim de pe un canal Telegram le-a spus creatorilor ce și când să posteze, ce obiective trebuie să îndeplinească și, astfel, le-a dictat conținutul pe care să îl distribuie pe rețeaua de socializare. Unii dintre influenceri au peste un milion de urmăritori.

Nu este clar cine se află în spatele campaniei, dar operatorul pretinde că este jurnalist și a căutat afișe pentru conținut suplimentar pro-guvernamental (cum ar fi sprijinirea sportivilor ruși la Jocurile Olimpice) și companii private. Cu toate acestea, interzicerea de către TikTok a noilor videoclipuri din Rusia se pare că nu este un obstacol. Administratorul canalului le spune influencerilor cum să evite interdicția și unii producători au postat videoclipuri după ce interdicția a intrat în vigoare.

Propagandă rusească pe TikTok

Canalul s-a închis brusc pe 9 martie, când Vice își desfășura investigația. Majoritatea videoclipurilor au fost eliminate de atunci. Cu toate astea, nu este clar dacă propaganda a fost eficientă.

TikTok nu a comentat campania pro-Kremlin și a spus către Vice despre eforturile sale generale de a identifica „amenințările emergente” și „dezinformarea dăunătoare” în jurul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Indiferent dacă guvernul rus a fost implicat sau nu în acest efort TikTok, nu există nicio îndoială că țara a încercat să controleze narațiunea online despre Ucraina. A blocat rețelele de socializare precum Instagram, a postat dezinformări prin conturile ambasadelor sale, a ocolit interdicțiile impuse instituțiilor sale de știri de stat și a criminalizat rapoartele din presă care contrazic poziția oficială cu privire la război. Baza mare de utilizatori ai TikTok poate fi o țintă tentantă dacă Rusia speră să influențeze mai mult.

Etichete: