Primul acuzat de la revolta asupra Capitoliului, pedeapsă de 7 ani de închisoare. Cea mai mare sentință până în prezent

Primul acuzat de la revolta asupra Capitoliului, pedeapsă de 7 ani de închisoare. Cea mai mare sentință până în prezent

Un judecător federal l-a condamnat luni pe Guy Wesley Reffitt, primul acuzat care va fi judecat în cadrul amplei anchete penale a Departamentului de Justiție privind atacul din 6 ianuarie, la peste șapte ani de închisoare, cea mai lungă sentință pronunțată până în prezent într-un caz legat de revolta de la Capitoliu.

Cea mai mare pedeapsă pentru revolta de la Capitoliu

După o audiere de șase ore, judecătorul Dabney L. Friedrich a pronunțat o sentință situată la limita inferioară a intervalului prevăzut în ghid. Ea a precizat că aceasta este totuși semnificativ mai lungă decât oricare dintre cele peste 800 de pedepse primite de persoanele arestate în legătură cu revolta, dintre care multe au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii ceruseră ca Reffitt să primească 15 ani după adăugarea unui spor de pedeapsă folosit în cazurile de terorism intern. Însă judecătorul Friedrich a respins aceste condiții, condamnându-l la șapte ani și trei luni de închisoare cu trei ani de eliberare condiționată și ordonându-i să plătească 2.000 de dolari ca despăgubire și să urmeze un tratament de sănătate mintală.

În martie, un juriu l-a găsit pe Reffitt vinovat de cinci acuzații de crimă, inclusiv obstrucționarea certificării de către Congres a alegerilor prezidențiale din 2020, purtarea unui pistol de calibrul 40 în timpul revoltei și două capete de acuzare pentru tulburarea ordinii publice. Spre deosebire de ceilalți care au pătruns în clădire, Reffitt nu a intrat înăuntru.

Proces important pentru justiția americană

Sentința a pus capăt unui proces care a fost considerat un test important pentru Departamentul de Justiție, care abia începe procesul maraton de judecare a zeci de persoane care au participat la revoltă. În special, procurorii și avocații apărării au urmărit să vadă cum va rezista în instanță acuzația de obstrucționare, un cap de acuzare rar folosit, esențial în multe dintre cazurile care încă nu au ajuns la proces.

Comisia Camerei care investighează atacul din 6 ianuarie prezintă o narațiune cuprinzătoare a eforturilor președintelui Donald Trump de a anula alegerile din 2020.

În timpul primei audieri, comisia a descris în detalii ceea ce a caracterizat drept o tentativă de lovitură de stat orchestrată de fostul președinte care a culminat cu asaltul asupra Capitoliului. În centrul acestei povești captivante s-au aflat trei actori principali: Trump, Proud Boys și un ofițer al poliției Capitoliului.

În cea de-a doua audiere, grupul de experți a arătat cum Trump a ignorat consilierii și asistenții în timp ce și-a declarat victoria prematur și a insistat neîncetat asupra afirmațiilor de fraudă despre care i s-a spus că sunt greșite. „A devenit detașat de realitate dacă chiar crede aceste lucruri”, a declarat William P. Barr, fostul procuror general, despre Trump în timpul unui interviu înregistrat video.

Trump a continuat să facă presiuni asupra vicepreședintelui Mike Pence pentru a fi de acord cu un plan de anulare a înfrângerii sale chiar și după ce i s-a spus că era ilegal, potrivit mărturiilor prezentate de comisie în timpul celei de-a treia audieri. Comisia a arătat cum acțiunile lui Trump i-au determinat pe susținătorii săi să ia cu asalt Capitoliul, obligându-l Pence să fugă pentru a-și salva viața.