31 aug. 2022 | 13:44

Donald Trump, acuzat de obstrucționarea anchetei în cazul documentelor clasificate

ULTIMA ORĂ
Donald Trump, acuzat de obstrucționarea anchetei în cazul documentelor clasificate

Departamentul de Justiție a declarat marți că documente clasificate au fost „probabil ascunse și îndepărtate” de pe proprietatea Mar-a-Lago a fostului președinte Donald Trump, ca parte a unui efort de obstrucționare a anchetei federale privind descoperirea documentelor guvernamentale.

Donald Trump, acuzat că a ascuns documente clasificate

FBI a confiscat, de asemenea, 33 de cutii care conțineau peste 100 de documente clasificate în timpul percheziției din 8 august la Mar-a-Lago și a găsit documente clasificate ascunse în biroul lui Trump, potrivit unui dosar care prezintă cea mai detaliată cronologie de până acum a lunilor de interacțiuni tensionate între oficialii Departamentului de Justiție și reprezentanții lui Trump privind descoperirea de secrete guvernamentale.

Dosarul oferă încă un indiciu al volumului mare de documente clasificate recuperate din Mar-a-Lago. Acesta arată modul în care anchetatorii care efectuează o investigație penală s-au concentrat nu doar pe motivul pentru care dosarele au fost depozitate în mod necorespunzător acolo, ci și pe întrebarea dacă echipa Trump i-a indus în eroare în mod intenționat cu privire la prezența continuă, și ilegală, a documentelor strict secrete.

Oficialii analizează potențialele daune aduse securității naționale

Cronologia prezentată de Departamentul de Justiție a arătat clar că percheziția extraordinară de la Mar-a-Lago a avut loc doar după ce alte eforturi de a recupera documentele au eșuat și că a rezultat din suspiciunea forțelor de ordine că documente suplimentare au rămas în interiorul proprietății, în ciuda asigurărilor date de reprezentanții lui Trump că o „căutare diligentă” a dat seama de toate materialele.

Acesta a inclus, de asemenea, o fotografie a unora dintre documentele confiscate care poartă marcaje clare de clasificare, poate ca o modalitate de a respinge sugestiile că oricine le-a împachetat sau le-a manipulat ar fi putut cu ușurință să nu aprecieze natura lor sensibilă.

Fotografia arată coperțile unor documente clasificate legate cu agrafe de hârtie – unele marcate „TOP SECRET//SCI” cu margini de culoare galbenă strălucitoare, iar unul marcat „SECRET//SCI” cu o margine de culoare ruginie – împreună cu pagini albe, împrăștiate pe un covor la Mar-a-Lago. Lângă ele se află o cutie de carton plină de fotografii cu rame aurii, inclusiv o copertă a revistei Time.

Deși conține noi detalii semnificative despre investigație, dosarul Departamentului de Justiție nu rezolvă o întrebare centrală care a determinat fascinația publicului față de anchetă – de ce Trump a păstrat documentele după ce a părăsit Casa Albă și de ce el și echipa sa au rezistat eforturilor repetate de a le restitui. De fapt, acesta sugerează că este posibil ca oficialii să nu fi primit un răspuns.

Ce spune FBI

În timpul unei vizite la Mar-a-Lago, la 3 iunie, a unor oficiali ai FBI și ai Departamentului de Justiție, documentul precizează:

„Avocatul fostului președinte nu a oferit nicio explicație cu privire la motivul pentru care cutiile cu documente guvernamentale, inclusiv 38 de documente cu marcaje de clasificare, au rămas la sediu la aproape cinci luni după producerea celor cincisprezece cutii și la aproape un an și jumătate după încheierea administrației”.

Această vizită la Mar-a-Lago, care a avut loc la câteva săptămâni după ce Departamentul de Justiție a emis o citație pentru documentele respective, primește o atenție substanțială în document și pare să fie un punct cheie al investigației.

Deși Trump a declarat că a declasificat toate documentele de la Mar-a-Lago, avocații săi nu au sugerat acest lucru în timpul vizitei și, în schimb, „le-au tratat într-o manieră care sugera că avocatul credea că documentele erau clasificate”, potrivit documentului.