Curtea Internațională de Justiție s-a pronunțat: Rusia trebuie să oprească de urgență atacurile în Ucraina

Curtea Internațională de Justiție s-a pronunțat: Rusia trebuie să oprească de urgență atacurile în Ucraina

Curtea Internațională de Justiție va pronunța miercuri verdictul în procedura lansată de Kiev, care a solicitat celei mai înalte instanţe a ONU să-i ordone Moscovei încetarea invaziei în Ucraina. Reamintim că, săptămâna trecută, Rusia a refuzat să se prezinte la audieri. În discursul său în care a anunțat „operațiunea militară specială“ în Ucraina, liderul rus Vladimir Putin a declarat că intenționează să apere populaţiile de limbă rusă de genocidul din partea regimului de la Kiev.

CIJ va da miercuri verdictul în procesul dintre Rusia și Ucraina

UPDATE 17 Martie – Rusia ignoră decizia Curții Internaționale de Justiție privind oprirea invaziei în Ucraina

Kremlinul a respins joi, 17 martie, cererea Curții Internaționale de Justiție (CIJ) privind suspendarea imediată a ofensivei militare din Ucraina.

„Nu putem lua în considerare această decizie“, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Pescov, menționând că Rusia și Ucraina trebuie să fie de acord ca o astfel de decizie să poată fi pusă în practică.

UPDATE 16 Martie – Cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite, Curtea Internațională de Justiție (CIJ), s-a pronunțat miercuri cu privire la o solicitare urgentă a Ucrainei de a cere Rusiei să oprească invazia sa.

Cu 13 voturi pentru și 2 împotrivă, Federația Rusă trebuie să suspende imediat operațiunile militare pe care le-a început la 24 februarie, se arată în verdict.

Hotărârea Curții este primul verdict de acest fel pronunțat de o instanță internațională de la începutul războiului din Ucraina, la 24 februarie.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) va da mâine, 16 martie, verdictul în procesul dintre Kiev și Moscova privind invazia Ucrainei. CIJ a anunțat anunțat că miercuri va avea loc o ședință publică la Palatul Păcii, la Haga, în cursul căreia judecătoarea Joan E. Donoghue, va da citire ordonanţei.

Kievul cere celei mai înalte instanţe a ONU să ordone Moscovei să înceteze invazia în Ucraina.

„O şedinţă publică va avea loc la orele 16:00 (17:00 ora României) la Palatul Păcii, la Haga, în cursul căreia preşedinta Curţii, judecătoarea Joan E. Donoghue, va da citire ordonanţei“, a declarat CIJ într-un comunicat citat de AFP.

De menționată că, la data de 26 februarie, Kievul a depus o cerere împotriva Moscovei la CIJ, la două zile după ce Vladimir Putin a ordonat declanșarea ofensivei. Astfel, Ucraina cere Curții Internaționale de Justiție măsuri urgente ordonând Rusiei să înceteze invazia, înainte de a se pronunţa asupra fondului cazului, care ar putea dura ani de zile.

Citește și: Tribunalul de la Haga se implică în războiul Rusia-Ucraina. Ce anunț au făcut judecătorii

Rusia a refuzat să se prezinte la audieri

Săptămâna trecută, Rusia a refuzat să se prezinte la audieri. În discursul său în care anunța intervenţia armată în țara vecină, liderul de la Kremlin a spus că doreşte să apere populaţiile de limbă rusă de genocidul din partea regimului de la Kiev.

Potrivit Ucrainei, această declarație reprezintă „o minciună absurdă și grotească“, Kievul negând categoric că un astfel de genocid ar fi avut loc și considerând că invazia rusă este lipsită de orice temei legal.

CIJ a luat naștere în anul 1946 pentru a soluționa disputele dintre state. Hotărârile sale sunt obligatorii și fără drept de apel, însă Curtea nu deține mijloace directe pentru a asigura punerea în aplicare a acestora.

Principalul organ judiciar al ONU își bazează, în principal, concluziile pe ratate şi convenţii. De precizat că atât Rusia, cât și Ucraina sunt părţi la Convenţia ONU pentru prevenirea şi reprimarea crimei de genocid din 1948.

Te-ar putea interesa și: Ar putea fi Putin judecat pentru crime de război în Ucraina?

Citește și: