Devine obligatoriu de la 1 iulie în toată România. Toți cei care vând sau cumpără trebuie să știe despre Radarul Mărfurilor sau e-Transport

Devine obligatoriu de la 1 iulie în toată România. Toți cei care vând sau cumpără trebuie să știe despre Radarul Mărfurilor sau e-Transport

Începând cu data de 1 iulie, toți cei care vând sau cumpără vor trebui să facă acest lucru obligatoriu. Află care este ultimul anunț făcut de către Marcel Ciolacu.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a venit din nou cu precizarea că începând cu data de 1 iulie, noile măsuri vor deveni obligatorii, făcând referire la faptul că cele două sisteme vor trebui să fie utilizate de către totți românii. Este vorba despre RO e-factura și radarul mărfurilor.

Acest sistem îi vizează pe toți agenții economici care efectuează vânzări sau cumpărări ale produselor riscante și care vor fi transportate pe căile rutiere. Începând cu data anteror menționată, în România va deveni obligatorie declararea anticipată a datelor transporturilor prin sistemul RO e-Transport.

În cazul celor care nu vor respecta aceste noi prevederi, aceștia vor suporta amenzi care pot ajunge chiar și până la 100.000 de lei, precum și confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate. Aceste declarații vor fi valabile pentru o perioadă prestabilită la data la care începe transportul.

De asemenea, sistemul va permite și modificarea datelor declarate până la intrarea pe teritoriul țării sau până la data punerii în mișcare a vehiculului care se ocupă de transportul respectivelor produse. Potrivit noii ordonanțe, cei care vor fi obligați să declare în sistemul e-Transport bunurile cu risc fiscal sunt următorii:

  • destinatarul menționat în declarația vamală de import;
  • expeditorul menționat în declarația vamală de export;
  • beneficiarul achizițiilor intracomunitare de bunuri, furnizorul în cazul livrărilor locale și intracomunitare de bunuri;
  • depozitarul, în cazul bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, atât pentru produsele descărcate pe teritoriul țării spre depozitare sau pentru efectuarea unui nou transport, cât și pentru bunurile încărcate după depozitare sau după efectuarea unui nou transport pe teritoriul României.

Românii trebuie să știe că acest lucru va fi obligatoriu începând cu 1 iulie

Cea de-a doua măsură menționată de către liderul PSD și care se va aplica de la data de 1 iulie este cea care face referire la sistemul de facturare electronică. În data de 17 mai, Klaus Iohannis a aprobat Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.120/2021 cu privire la administrarea, funcționarea și implementarea sistemului naționale care face referire la factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România.

În această lege este prevăzut faptul că agenții economici cu sediul social în România sunt obligați să emită facturi electronice pe care să le transmită prin sstemul național electronic, RO e-Factura. Această lege transpune în legislația națională Directiva 2014/55/UE a Parlamentului European și a Consiliului European din data de 16 aprilie 2014 cu privire la factuarea electronică în domeniul achizițiilor publice.

“Implementarea şi operaţionalizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura vizează trei direcţii mari de acţiune:

  •  oferirea unui serviciu public electronic necesar derulării contractelor de achiziţii publice, contractelor de achiziţie sectorială/concesiuni de lucrări şi servicii şi tranzacţiilor dintre operatorii economici, în fapt un instrument de sprijin adaptat evoluţiei contextului pandemic;
  • coerenţa în realizarea şi aplicarea politicilor şi reformelor fiscal-bugetare prin gestionarea în mod eficient a resurselor bugetare alocate instituţiilor şi autorităţilor publice, respectiv implementarea unor mecanisme corecte şi eficiente care să asigure monitorizarea execuţiei bugetare şi a sumelor alocate diferitelor programe de investiţii;
  • creşterea eficienţei şi eficacităţii în colectarea impozitelor şi taxelor, cu concentrare în special în ceea ce priveşte îmbunătăţirea şi consolidarea gradului de colectare a TVA, precum şi prevenirea şi combaterea fraudei, a evaziunii şi a eventualelor abuzuri în domeniul TVA”, aceste informații reprezentând motivele actului care va avea aplicabilitate începând cu data de 1 iulie.
Citește și: