20 mart. 2022 | 09:00

De ce nu a existat Windows 9: explicația care trădează eșecul Microsoft

ACTUALITATE
De ce nu a existat Windows 9: explicația care trădează eșecul Microsoft

Cei de la Microsoft au fost destul de consecvenți și previzibili când vine vorba de nomenclatorul folosit în cazul sistemelor proprii de operare. Lucrurile s-au rupt însă când a fost vorba de Windows 9, care nu s-a lansat niciodată. Există însă o explicație pentru asta.

Windows 7 s-a lansat pe 22 octombrie 2009. Windows 8 s-a lansat tot în octombrie, 3 ani mai târziu, în 2012 și a fost urmat un an mai târziu de Windows 8.1. Atât Windows 8, cât și urmașul său, au fost însă considerate eșecuri în accepțiunea generală, cu multe erori, probleme de performanță pe configurații de top și alte minusuri importante. Pe 29 iulie 2015, s-a lansat Windows 10, iar Windows 9 nu a existat niciodată în mod oficial.

Windows 9, himera dintre Windows 8 și Windows 10

În perioada de dezvoltare, Windows 10 a purtat numele de cod Threshold, o referință la o planetă fictivă din universul Halo. Având în vedere că a fost precedat de Windows 8, foarte mulți s-au grăbit să afirme că va fi intitulat Windows 9 după lansare, dar nu a fost cazul.

Motivul principal pentru care Windows 9 nu a existat a avut legătură cu eșecul Windows 8. Windows 8.1 fusese lansat să mai spele din păcate, dar rețeta respectivă nu a funcționat în proporție de 100%. Din acest motiv, când inginerii Microsoft au dezvăluit noul sistem de operare, au vrut să se asigure că, în mentalul colectiv, nu va exista noțiunea că noul SO va fi o continuare a vechiului 8.1, ci o versiune complet nouă.

În plus, Windows 10 era gândit să funcționeze cu interfețe particularizate pe o sumedenie de echipamente și familii de dispozitive. În timp ce Windows 8 te obliga să folosești cu mouse-ul sau touchpad-ul o interfață creată pentru panouri sensibile la atingere, Windows 10 era capabil să se adapteze la hardware-ul pe care îl aveai la dispoziție.

În mod oficial, Microsoft nu a oferit niciodată o explicație foarte stufoasă pentru absența Windows 9, dar Terry Myerson, directorul diviziei Windows în 2014, a făcut totuși o afirmație care întărește argumentele de mai sus. ”Știm, având în vedere produsul care urmează să se lanseze și cât de diferită va fi abordarea noastră per ansamblu, că nu ar fi corect să îl intitulăm Windows 9.”, a spus Myerson la conferința de lansare pentru Windows 10.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele